Predsednica Tajvana podnela ostavku u stranci

Svet 26. nov 202223:042 komentara
Izvor: REUTERS/Ann Wang

Predsednica Tajvana Caj Ingven podnela je ostavku na mesto šefa vladajuće Demokratske progresivne partije nakon neuspele strategije da lokalne izbore predstavi kao mesto za rešavanje problema rastuće ratobornosti Kine kako bi dobila podršku javnosti.

Izbori za gradonačelnike, načelnike okruga i lokalne odbornike rešavaju domaća pitanja kao što su pandemija koronavirusa i kriminal, a oni koji budu izabrani neće imati direktnu reč o politici Kine, prenosi Rojters.

Caj je pokušala izbore da predstavi kao nešto više od lokalnog glasanja, rekavši da svet gleda kako Tajvan brani svoju demokratiju tokom vojnih tenzija sa Kinom, koja tvrdi da je ostrvo njena teritorija.

Glavna opoziciona stranka Kuomintang, ili KMT, vodila je ili je odnela pobedu u 13 od 21 mesta gradonačelnika i šefova okruga, uključujući glavni grad Tajpej.

„Rezultati su izneverili naša očekivanja. Ponizno prihvatamo rezultate i prihvatamo odluku tajvanskog naroda“, rekla je Caj novinarima kada je dala ostavku na mesto šefa stranke.

Caj je rekla da je odbila ponudu za ostavku premijera Su Tseng-čanga, takođe visokog člana DPP, i da ga je zamolila da ostane na funkciji kako bi osigurao da će njena politika biti pravilno sprovedena.

Kabinet je saopštio da je Su pristao da ostane zbog potrebe za stabilnošću usred „teške“ domaće i međunarodne situacije.

Kineska kancelarija za poslove sa Tajvanom saopštila je da je rezultat pokazao da je glavno tajvansko javno mnjenje za mir, stabilnost i „dobar život“ i da će Peking nastaviti da radi sa narodom Tajvana na promovisanju mirnih odnosa i suprotstavljanju nezavisnosti Tajvana i stranom mešanju.

Komentari

Vaš komentar