Predsednik Brazila: Oko 50.000 tableta „vijagre“ za vojsku – to nije ništa

Svet 14. apr 202207:262 komentara
Pixabay.com

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro u sredu je umanjio značaj kupovine "oko 50.000 tableta" "vijagre" za oružane snage te zemlje, optužujući štampu za "zlonamernost", jer je ta transakcija izazvala sarkastične reakcije na društvenim mrežama.

„Bilo je oko 30.000 tableta za Vojsku, 10.000 za Ratnu mornaricu i ne mogu da se setim broja za Ratno vazduhoplovstvo, ali mora da je ukupno 50.000. Iskreno, to nije ništa“, rekao je šef države tokom doručka sa evangelističkim sveštenicima u predsedničkoj palati „Alvorada“.

Bolsonaro je tu količinu „vijagre“ ocenio kao beznačajnu, „pošto se radi o tri roda Oružanih snaga i tome da (tablete) uglavnom koriste penzionisani vojnici“.

Potom se osvrnuo na argument koji je u ponedeljak iznelo Ministarstvo odbrane, objašnjavajući da „Vojska kupuje vijagru za borbu protiv visokog krvnog pritiska i reumatoloških bolesti“.

Poslanik levog centra Elijas Vas otkrio je u ponedeljak da je Ministarstvo odbrane odobrilo narudžbu za 35.000 tableta „vijagre“ koje se u zvaničnim dokumentima navode kao „sildenafil“ – jedinjenje tog leka za poremećaj erekcije.

Taj poslanik je u utorak napravio još jedno otkriće: za Vojsku je kupio 60 „penilnih implantata“ na naduvavanje, koji se takođe koriste u slučaju problema s erekcijom.

S jediničnom vrednošću od 9.900 do 12.000 evra, te silikonske proteze dužine 10 do 25 santimetara koštaju vladu oko 3,5 miliona reala (688.000 evra), rekao je Vas.

Bolsonaro nije dao objašnjenje te kupovine, ali je kritikovao „zlonamernu štampu koja ne zna o čemu govori“.

Ova otkrića izazvala su na desetine reakcija korisnika interneta, od kojih su neki izazvali posebno sećanje na diktaturu generala 1964-1985. godine.

Komentari

Vaš komentar