Zeman: Rata Rusije i Ukrajine neće biti, najave sukoba su blamaža CIA

Svet 17. feb 202207:3024 komentara
Miloš Zeman
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Predsednik Češke Miloš Zeman optužio je američku obaveštajnu agenciju CIA za blamažu da se najavljivao napad Rusije na Ukrajinu ove nedelje i ponovio da smatra da nikakvog rata neće biti, osim možda ograničenog sukoba u ukrajinskim separatističkim oblastima.

„Rusi nisu ludaci da se upuštaju u operaciju koja će im doneti više štete nego koristi. Kada je reč o američkim tajnim službama ovo je njihova treća blamaža. Prva je bio rat u Iraku gde nije nađeno oružje masovnog uništenja. Druga u Avganistanu kada su tvrdili da talibani nikada neće osvojiti Kabul. A treća je sada“, kazao je predsednik Zeman u intervjuu koji objavljuje češki list Mlada fronta Dnes.

Češki predsednik izjavio je da ne veruje da napada na Ukrajinu nema zato što su zapadne obaveštajne službe unapred upozorile da znaju za planove i mogućnost agresije na Ukrajinu.

„Mislim da je to pokušaj da se sakrije pomenuta blamaža. Ta vest je stigla iz američkih izvora pre pet dana. I kao što vidite nije se desilo. U svakom slučaju to je bio izveštaj CIA. A ja se ne pitam kakve ima izvore informacije. Samo na osnovu pomenuta tri slučaja sumnjam u kvalitet tih izvora“, kazao je Zeman.

Predsednik Češke ne isključuje, međutim, da će rata u Ukrajini zaista biti.

„Ne mogu da isključim neki veoma lokalni sukob na granicama Donjecke ili Luhanske republike. Ali to je nešto sasvim drugo nego ruska agresija na Ukrajinu. Kada me pitate zašto to Zapad radi, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su Rusi spremni i da rat može da počne u svakom trenutku, protiv toga govori povlačenje ruskih jedinica“, kazao je Zeman.

Za češkog predsednika gomilanje ruskih trupa na granicama sa Ukrajinom je samo vojna vežba koju Rusi završavaju na svojoj teritoriji, a poručio je takođe da generalni sekretar Stoltenberg treba da podnese ostavku zato što se NATO povukao iz Avganistana, premda za to povlačenje krivi američke predsednike Donalda Trampa i Džozefa Bajdena.

„Smatram pre svega da je to sukob koji sam označio kao rat rečima, nikako kao rat delima. I da bi na tom nivou trebalo da ostane“, kazao je Zeman koji se za razliku od ostalih čeških zvaničnika oglasio o eskalaciji tenzija sa Rusijom tek nakon osam dana ćutanja, kada su u javnosti učestale kritike što se vrhovni komandant čeških oružanih snaga ne oglašava.

Komentari

Vaš komentar