Predsednik Gvineje Bisao tvrdi da je preživeo pokušaj državnog udara

Svet 03. dec 202317:50 1 komentar
Umaro Sisoko Embalo
Reuters/TASS/Sergei Bobylyov

Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo saopštio je danas da je razmena vatre u glavnom gradu u petak bio pokušaj državnog udara.

Pucnjava je počela kada su pripadnici bataljona Predsedničke palate pokušali da ponovo uhapse dvojicu ministara pritvorenih zbog navodne korupcije, ministra privrede Sulejmana Seidija i ministra finansija Antonija Monteira koje su pripadnici komande Nacionalne garde predhodno nezakonito oslobodili. „Pokušali su da izvedu državni udar i u tome nisu uspeli“, kazao je danas Embalo, nakon sastanka sa predstavnicima snaga bezbednosti.

Tokom posete komandi Nacionalne garde u glavnom gradu Bisau, Embalo je rekao da je šef Nacionalne garde Viktor Čongo, smenjen i da će „skupo platiti“ pokušaj nasilne smene predsednika.

Nakon povratka sa klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP28 u subotu uveče, Embalo je sugerisao novinarima da Čongo nije delovao sam.

„Čongu je neko naredio da tu učini“, citirale su ga lokalne novine.

Pročitajte još:

Polupredsednički sistem Gvineje Bisao ograničava ovlašćenja predsednika dozvoljavajući većinskoj stranci u parlamentu da imenuje vladu.

Kao rezultat toga, Nacionalnu gardu koja je pod Ministarstvom unutrašnjih poslova u velikoj meri, kontroliše parlament, kojim dominira opozicija.

Zapadnoafrički regionalni ekonomski blok ECOVAS, kojem Gvineja Bisao pripada, reagovao je na incident sa „dubokom zabrinutošću“ i izrazio „punu solidarnost sa narodom i ustavnom vlašću Gvineje Bisao“.

Gvineja Bisao je pretrpela više državnih udara od sticanja nezavisnosti od Portugala 1974. godine.

Pokušaj puča je drugi u zapadnoj i centralnoj Africi za nedelju dana nakon prošlonedeljnog neuspelog puča u Sijera Leoneu.

Embalo, bivši general vojske, proglašen je pobednikom drugog kruga predsedničkih izbora u decembru 2019. godine, koje je njegov protivkandidat osporio.

Preživeo je pokušaj državnog udara u februaru 2022. godine za koji je tvrdio da ima „veze sa našom borbom protiv trgovine narkoticima“ i od tada je suzbio građanske slobode dok su vladina tela izgubila značajnu nezavisnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare