Predsednik Izraela u Nemačkoj: Treći rajh nije imao ni privid čovečnosti

Svet 06. sep 202215:19 komentara
REUTERS/Fabian Bimmer

Predsednik Izraela Isak Hercog poručio je u nemačkom Bundestagu da u istoriji nije zabeležena kampanja poput one koju je Treći rajh vodio protiv Jevreja i pohvalio prijateljske bilateralne odnose nakon kraja holokausta, izvestio je Asošiejted pres (AP).

Pročitajte još:

Nemački nacisti i njihovi sledbenici ubili su šest miliona evropskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Nikada u istoriji, rekao je Hercog, nije postojala država koja je, kao nacistička Nemačka, bila odgovorna za gubitak svakog privida čovečnosti, za brisanje svake milosti, za težnju za uništenje celog sveta, sa tako strašnom okrutnošću prema čitavom narodu.

Hercog je govorio i o svom ocu, bivšem izraelskom predsedniku Haimu Hercogu, koji je u aprilu 1945. godine kao oficir britanskih snaga bio među oslobodiocima koncentracionog logora Bergen-Belzen u severnoj Nemačkoj.

„Nikada neću zaboraviti kako mi je opisao strahote kojima je bio svedok. Smrad. Ljudski kosturi u prugastim pižamama, gomile leševa, uništenje, pakao na zemlji“, istakao je Hercog.

Pohvalio je bliske odnose između dve zemlje i njihovu posvećenost borbi protiv antisemitizma.

„Partnerstvo između Izraela i Nemačke je steklo globalni ugled i moramo ga produbljivati i negovati, u korist blistave budućnosti ne samo naših zemalja već i čitavog čovečanstva“, poručio je Hercog.

Hercog i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer su, sa suprugama, položili vence žrtvama holokausta u memorijalnom centru u Berlinu, polju nadomak Branderbuške kapije na kome se nalazi 2.700 sivih betonskih ploča.

Izraelski predsednik je ranije ove nedelje doputovao u državnu posetu Nemačkoj. U ponedeljak je u Minhenu učestvovao na ceremoniji obeležavanja 50 godina od kada je 11 izraelskih sportista ubijeno od strane palestinskih militanata na Olimpijskim igrama 1972. godine, navodi AP.