Predsednik Litvanije: Spremni smo na odgovor Rusije zbog blokade tranzita

Svet 22. jun 202221:03 > 21:0427 komentara
Izvor: Justin Tallis/Pool via REUTERS

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda izjavio je da je njegova zemlja spremna na neku vrstu odgovora Rusije, nakon što je Litvanija zabranila tranzit određene robe ka ruskoj eksklavi Kalinjingrad preko svoje teritorije, preneo je CNN.

„Spremni smo i pripremljeni na neku vrstu neprijateljske akcije od strane Rusije, na isključenje sa sistema BRELL, ili druge akcije“, rekao je Nauseda. BRELL je energetska mreža koju dele Rusija, Belorusija i zemlje Baltika.

POVEZANE VESTI:

Nauseda je dodao da ne veruje da će Rusija angažovati vojsku protiv Litvanije, jer je ona članica NATO. On je naveo da je blokadom tranzita ka Kalinjingradu Litvanija primenila odluku na nivou EU.

„Mi smo samo primenili sankcije, koje su donete na nivou EU, i to nema nikakve veze sa bilateralnim odnosima Rusije i Litvanije“, rekao je Nauseda.

On je dodao da bi bilo dobro da Evropska komisija ruskim vlastima objasni sadržaj sankcija, jer bi to „uklonilo neke tenzije koje se sada javljaju“ i da eskalacija tenzija ne koristi ni Litvaniji ni Rusiji.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija razmatra odgovor na zabranu tranzita. On nije pružio detalje kakve mere Rusija razmatra i dodao da ne postoji tačan vremenski okvir za odgovor Moskve na postupak Litvanije.

Komentari

Vaš komentar