Predsednik Meksika: Zamoliću Bajdena da se pozabavi slučajem Asanža

Svet 21. jun 202220:316 komentara
Džuljan Asanž
Izvor: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je da će zatražiti od američkog predsednika Džoa Bajdena da se založi za slučaj Džulijana Asanža čije su izručenje SAD odobrile vlasti Velike Britanije, javlja Frans pres.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je u petak izručenje osnivača Vikiliksa Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa optužbama.

„Zamoliću predsednika Bajdena da se pozabavi ovim pitanjem… humanizam mora prevladati“, rekao je Lopes Obrador na redovnoj konferenciji za novinare.

Meksiko bi mogao da „otvori svoja vrata Asanžu“ ako bude oslobođen, dodao je Lopes Obrador.

Meksički predsednik trebalo bi da se sastane sa svojim američkim kolegom u julu nakon što je nedavno odbio da učestvuje na Samitu Amerika u Los Anđelesu u znak protesta što je Bela kuća isključila vlade Kube, Venecuele i Nikaragve sa tog događaja, podseća Radio Slobodna Evropa.

Američke vlasti traže Asanža po optužnici od 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje je Vašington rekao da su doveli živote u opasnost.

Njegove pristalice kažu da je on heroj protiv establišmenta koji je žrtvovan zato što je razotkrio zločine SAD u sukobima u Avganistanu i Iraku, i da je njegovo krivično gonjenje politički motivisan napad na novinarstvo i slobodu govora.

„On je najbolji novinar našeg vremena na svetu i prema njemu su postupali veoma nepravedno, gore od kriminalca. Ovo je sramota za svet“, rekao je Lopes Obrador, prenosi agencija Frans pres.

Komentari

Vaš komentar