Predsednik Poljske izvređao Agnješku Holand: Vaš film gledaju samo svinje

Svet 21. sep 202321:36 30 komentara
TIZIANA FABI / AFP

Predsednik Poljske Andžej Duda poručio je slavnoj režiserki Agnješki Holand da njen film "Zelena granica" o sudbinama izbeglica i migranata koji pokušavaju da pređu iz Belorusije preko Poljske u Evropsku uniju, koji nije video ni u insertima, gledaju samo svinje.

„Ne čudim se što su pripadnici Granične straže upotrebili tu parolu ´samo svinje sede u bioskopu´ koju znamo iz vremena fašističke okupacije, kada su u našim bioskopima prikazivali Hitlerove propagandne filmove“, kazao je predsednik Duda poljskoj državnoj televiziji TVP.info.

Pročitajte još:

Film Agnješke Holand dočekan je ovacijama na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, gde je uz sjajne kritike dobio i specijalnu nagradu žirija. Premijeru će imati 22. septembra ali već je niz poljskih zvaničnika koji ga nisu ni videli stigao da ga nazove gebelsovskom propagandom, uvredom vojnika i graničara koji čuvaju celu EU da u nju ne prodru migranti istočnom rutom.

„Čitao sam da graničare film pokazuje maltene kao sadiste. Žao mi je što je snimljen takav film koji, kako sam čuo, blati poljske vojnike“, kazao je o filmu poljski predsednik.

Partijski šef predsednika Dude, lider stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski tokom predizbornog mitinga u sredu u mestu Opole označio je film za „industriju prezira koja treba u potpunosti da kompromituje poljska dejstva na istočnoj granici.

„Kakva je poruka tog filma? Granična straža, vojska, policija sve su to prestupnici, okrutni ljudi bez savesti. Pa Poljaci generalno su okrutni, znamo da su bili odgovorni za Holokaust itd. To je organizovani napad. To je planirano da natera Poljake da se predaju“, kazao je Kačinjski, iako ni on nije gledao film.

Poljski zvaničnici za nastanak tog filma optužuju glavnog zlog junaka u kampanji pred izbore 15. oktobra, Nemačku, iako je film koprodukcija sedam zemalja, među kojima nema Nemačke: Poljske, Češke, Belgije, Francuske, SAD, Švajcarske i Turske.

„Mi smo očekivali govor mržnje ali nismo očekivali tako neposrednu, tako brutalnu mržnju od strane najviših organa vlasti. I to je strašno jer smo već u zemlji u kakvoj ne želimo da živimo kada državni vrh diriguje kampanju mržnje protiv autora i filma. To nisam videla ni u jednoj demokratskoj zemlji“, kazala je sinoć Agnješka Holand na pretpremijeri snimka.

Režiserka je pozvala Poljake da idu i pogledaju film i videće da uopšte nije antipoljski i da govori o temi migranata koja je univerzalna, a u ovom trenutku se tiče cele Evrope.

„Zelena granica“ je mozaik priča se granice Poljske i Belorusije, čiji glavni junaci su porodica Sirijaca koji preko te granice pokušavaju da pobegnu od rata u svojoj zemlji u EU, graničari, aktivisti koji pokušavaju da pomognu iscrpljenim ljudima na močvarnim terenima prašume Bjalovježa i žitelji sela u pograničju.

„Naš film je pokušaj da damo glas onima koji ga nemaju. Problem migracije raste i ubrzo će se ticati svakog od nas. U Poljskoj se on predstavlja jednostrano, isključivo iz perspektive propagande vlasti koju interesuje jedino – da preplaši društvo. Jer ljudima koji se plaše upravlja se savršeno lako“, kazala je Agnješka Holand zašto je snimila film.

Po njenom mišljenju film pokazuje koliko sjajnih Poljaka ima koji pomažu, uprkos opasnosti, drugom ljudskom biću i univerzalno je čovečan jer pokazuje koliko su komplikovani moralni izbori koje mora da napravi svako od nas.

„Jednog dana oni koji su pomagali izbeglicama na granici biće kao pravedni međ narodima sveta“, napravila je Agnješka Holand, inače poljska Jevrejka, paralelu sa Poljacima koji su tokom drugog svetskog rata pomagali Jevrejima da prežive Holokaust.