Predsednik Poljske poziva EU da pooštri sankcije Rusiji zbog Navaljnog

Svet 24. jan 202120:587 komentara
N1

Predsednik Poljske Andžej Duda pozvao je Evropsku uniju da pooštri sankcije Rusiji posle hapšenja demonstranata, okupljenih na poziv pritvorenog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

„Ako želimo da sprovedemo poštovanje međunarodnog prava, jedini način da to učinimo je bez pušaka, topova ili bombi, već putem sankcija. Spremni smo da pomognemo u postizanju konsenzusa o tom pitanju“, rekao je Duda u intervjuu za britanski list Fajnenšel tajms.

Povezane vesti

Duda je predložio da šef evropske diplomatije Žozep Borel poseti Rusiju u februaru, ako dotle Navaljni ne bude pušten na slobodu.

Borel je u subotu izrazio žaljenje zbog hapšenja demonstranata i „nesrazmerne upotrebe“ sile tokom protesta u Rusiji i zatražio oslobađanje Navaljnog.

Nekoliko država članica EU i Evropski parlament pozvalo je na usvajanje novih sankcija protiv Rusije, ali je za to potrebna jednoglasna odluka svih 27 članica EU.

Oko 3.500 demonstranata uhapšeno je u subotu širom Rusije, od kojih 1.360 u Moskvi i više od 500 u Sankt Peterburgu, saopštila je nevladina organizacija OVD-Info, specijalizovana za nadgledanje protestnih skupova.

Nekoliko desetina hiljada ljudi izašlo je na ulice u više stotina gradova u Rusiji tražeći oslobađanje Navaljnog, koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke.

Komentari

Vaš komentar