Predsednik Poljske upozorava Orbana: Popustljivost prema Rusiji će koštati

Svet 26. mar 202223:49 9 komentara
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je u Varšavi da ne razume popustljivi stav mađarskog premijera Viktora Orbana prema Rusiji koja je napala Ukrajinu i upozorio do sada svog najbližeg saveznika u Evropskoj uniji da će takva politika Budimpeštu mnogo koštati.

„U svetlu rata u Ukrajini teško mi je da razumem stav Viktora Orbana. Ta politika će Mađarsku koštati mnogo. Jako mnogo“, kazao je predsednik Duda u intervjuu poljskoj nezavisnoj televiziji TVN24.

Posle dvodnevne posete američkog predsednika Poljskoj, koju je Džozef Bajden završio obraćenjem u Kraljevskom zamku u Varšavi, kada je upozorio Rusiju da se ne usudi da napade neku od članica NATO, jer je član pet o kolektivnoj odbrani za SAD sveta obaveza, poljski predsednik je rekao da sada ne vidi potrebu da se aktivira taj član.

POVEZANE VESTI:

„Nadam se, u stvari ubedjen sam da neće biti potrebe da se primeni član 5 NATO. To su ruske pretnje. Čak i kada bi Rusija htela nema snage da izvrši invaziju na drugu ozbiljnu državu. Prema svim informacijama koje imamo, a razgovarao sam sa predsednikom SAD, ništa ne ukazuje na potrebu korišćenja člana pet“, rekao je Duda.

Poljski predsednik istakao je kao ključnu u razgovorima sa Bajdenom i u njegovom govoru ponovnu potvrdu da će NATO braniti svaki pedalj teritorije članica NATO, premda se nisu ispunile nade zvanične Varšave pred posetu da bi američki predsednik u Varšavi mogao da obznani da će do sada rotaciono prisustvo oko 10.000 američkih vojnika u Poljskoj postati trajno.

„Rotacije SAD imaju trajnu prirodu. Nema trenutka a da u Poljskoj nije razmešteno najmanje nekoliko hiljada američkih vojnika. Molio sam i da se ubrzaju isporuke naručenih raketnih sistema Patriot, vojnih aviona F-35 i tenkova Abrams“, rekao je Duda.

O poljskom predlogu zapadnim saveznicima dočekanom hladno, inicijativi lidera poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda i vicepremijera za bezbednost Jaroslava Kačinjskog, da NATO pošalje već sada samo na osnovu pristanka Ukrajine, a bez mandata UN humanitarnu naoružanu misiju, Duda je rekao da to mora da bude zajednička odluka svih saveznika.

„Pristalica sam rešenja koja bi sprečila prolivanje krvi. Ukrajinci ne smeju tako da plate. Razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim imam gotovo svakodnevno nažalost obično iste. On ima pravo da kaže šta god misli da mu treba, čak i najapstraktnije. Medjutim realizacija toga to je već druga stvar. Moja obaveza je da osiguram bezbednost mojih zemljaka. Moja zemlja je u NATO“, kazao je Duda.

On je naglasio da je sada navažnije jedinstvo saveznika.“Pomoć koja se pruža Ukrajini mora da bude saveznička, znači takva koju prihvataju NATO i zemlje članice Alijanse“, rekao je poljski predsednik.

Sve najvažnije informacije pratite na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare