Predsednik Ukrajine: Svet će se suočiti sa glađu jer Rusija ne dozvoljava izvoz

Svet 11. jun 202215:2316 komentara
Reuters/Valentyn Ogirenko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio je preko video linka na forumu Šangli za bezbednosni dijalog, gde je istakao da će se svet suočiti sa globalnom glađu, pre svega zemlje Afrike i Azije, jer Rusija onemogućava Ukrajini izvoz hrane.

Nagla poskupljenja hrane Zelenski je pripisao posledicama ruske agresije. Ukrajina je odbila nedavnu ponudu Rusije, da se pod ruskim patronatom izvozi ukrajinska roba iz Crnomorskih luka.

Pročitajte još

„Nebitno je šta Rusija ima da ponudi, mi njima ne verujemo. Spremni smo da razgovaramo sa civilizovanim svetom. Mi podržavamo format prema kome bi se brodovima naših partnera obezbedio siguran morski koridor za transport i preko koga bi i mi mogli da izvozimo naše žito. Ako se to ne učini, neće biti koridora pod zastavama zemalja kojima se može verovati, jer se ponašaju u skladu sa zakonima i izvoz žita neće biti moguć“, istakao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je rekao i da se razmatraju i kopneni koridori za izvoz, te da sada Ukrajina mesečno izvozi dva miliona tona. Morskim putem mogla bi da izvozi 10 miliona tona mesečno.

Takođe, Zelenski je istakao da Ukrajina nema nikakve pretenzije na ruske teritorije i da to njie njen ratni cilj.

„Ukrajina je na svojoj zemlji. Ulazak u rusku teritoriju bi za Ukrajinu značilo da je otišla predaleko. Mi to ne želimo. Mi tome ne stremimo. I mi to ne radimo. Nemamo takve planove. Mi poštujemo međunarodno pravo. Mi poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet svih naroda“, zaključio je on.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar