Predstavljen novi grb kralja Čarlsa Trećeg

Svet 27. sep 202209:13 0 komentara
Reuters/ Victoria Jones/ PA Wire/ Pool

Monogram novog britanskog kralja, Čarlsa Trećeg, predstavljen je javnosti u utorak, kada se završio zvanični period žalosti zbog smrti njegove majke, kraljice Elizabete Druge.

Tokom narednih meseci i godina Čarlov grb će se pojaviti na vladinim zgradama, državnim dokumentima i nekim poštanskim sandučićima.

Grb se sastoji od prvog slova kraljevog imena, slova „C“ koje je prepleteno sa slovom „R“ od latinske reči rex- kralj. U sredini slova „R“ se nalazi rimski broj „III“, što upućuje na Čarlsa Trećeg. Iznad slova je smeštena kruna.

Reuters/ Buckingham Palace

Monogram je kraljeva lična svojina i izabran je od više ponuđenih dizajnerskih rešenja, koja je izradio takozvani Koledž of Arms, institucija zadužena za izradu kraljevskih grbova. Škotska verzija grba imaće iznad slova škotsku krunu.

Grb će koristiti vladine službe i kraljevska domaćinstva za označavanje pošte. Odluka o zameni starog kraljičinog grba novim biće na svakoj pojedinačnoj organizaciji. Proces će biti postepen, a kraljičin grb će se još neko vreme naći na javnim zgradama, mobilijaru i posebno šptanskim sandučićima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!