Predstavljen stelt nuklearni bombarder B-21, SAD planiraju da kupe 100 aviona

Svet 03. dec 202209:5584 komentara
Izvor: REUTERS/David Swanson

Američka kompanija "Northrop Grumman" predstavila je svoj novi mlaznjak B-21 "Raider", prvi u novoj floti stelt nuklearnih bombardera dugog dometa za ratno vVazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država.

Avion B-21 je predstavljen na ceremoniji u Nortropovoj fabrici u Palmdejlu u Kaliforniji, na kojoj je javnost prvi put videla novi bombarder.

B-21, koji ima oblik sličan krilu, kao i njegov prethodnik, B-2, moći će da isporučuje i konvencionalno i nuklearno oružje širom sveta, koristeći mogućnosti dugog dometa i dopunjavanja goriva u vazduhu, prenosi Rojters.

Još 2010. je predviđeno da će avion koštati oko 550 miliona dolara, odnosno oko 750 miliona dolara danas, kada se prilagodi inflaciji. Vazduhoplovstvo SAD je planiralo da kupi najmanje 100 aviona i počne da zamenjuje bombardere B-1 i B-2.

Northrop naziva B-21 avionom šeste generacije, s obzirom na sposobnost da se spaja sa drugim avionima i lako integriše buduće oružje u svoj sistem.

B-21 takođe ima izdržljiviji materijal sa malo vidljivom površinom, koji omogućava prikrivenost i koji će zahtevati manje održavanja i svesti operativne troškove i vreme zastoja na minimum, rekao je za Rojters Dag Jang, potpredsednik sektora i generalni direktor kompanije Northrop Grumman.

Komentari

Vaš komentar