Predstavnik Rusije u UN: Tražićemo priznanje zločina Nacista nad SSSR-om

Svet 17. jun 202411:22 24 komentara
Charly TRIBALLEAU / AFP

Rusija će tražiti zvanično međunarodno priznanje prave prirode zločina nacističke Nemačke nad narodima Sovjetskog Saveza, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u intervjuu koji je objavio Sputnjik.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u maju rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a Nebenzja je tada rekao da je ovaj korak otvorio Pandorinu kutiju i da bi se posle ovog dokumenta mogle pojaviti i druge rezolucije o genocidima.

Upitan da li Rusija planira da podnese na razmatranje Generalnoj skupštini rezoluciju o genocidu nad sovjetskim narodom tokom Drugog svetskog rata, Nebenzja je rekao da je usvajanje rezolucije o Srebrenici presedan koji će svakako uticati na dalje diskusije o priznavanju drugih istorijskih tragedija kao dela genocida.

Pročitajte još:

On je podsetio da je jedan od glavnih sponzora tog kontroverznog dokumenta bila Nemačka.

Nebenzja je naglasio da je Ruska Federacija uvek pridavala veliki značaj očuvanju istorijskog sećanja i uspostavljanju pravde za one koji su stradali i poginuli u Drugom svetskom ratu.

Zločini nacističke Nemačke nad narodima Sovjetskog Saveza, uključujući opsadu Lenjingrada i masovno uništenje civila, ostaju jedna od najbolnijih tema. Nastavićemo da svim raspoloživim sredstvima tražimo zvanično priznanje prave prirode ovih zločina i uspostavljanje istorijske pravde na međunarodnom nivou, naglasio je Nebenzja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare