Premijer Australije: Fejsbuk da snosi odgovornost za uvredljive komentare

Svet 07. okt 202111:07 3 komentara
premijer Skot Morison
Patrick Semansky/Pool via REUTERS

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da digitalne platforme poput Fejsbuka treba da snose odgovornost za uvredljive komentare koje korisnici objavljuju anonimno.

Povezane vesti

Morison je društvene medije opisao kao „palatu kukavica“, navodeći da platforme treba da obavežu korisnike na potvrdu identiteta ili da preuzmu krivicu za njihove nasilne poruke.

„Kukavice koje na društvenim mrežama anonimno uznemiravaju i maltretiraju ljude i iznose klevete protiv njih, treba da snose odgovornost za ono što govore. Društvene mreže su postale palata kukavica, gde ljudi mogu anonimno i nekažnjeno da uništavaju živote drugih i da im upućuje najteže uvrede“, rekao je Morison.

Pitanje korisnika koji društvene mreže koriste da uznemiravaju i maltretiraju druge jedno je u nizu sporova Morisonove vlade i američkih tehnoloških giganata.

Australija je nedavno usvojila zakon usmeren protiv tih kompanija, koji predvidja mogućnost zatvora za njihove izvršne direktore u slučaju objave fotografija sa nasilnim scenama na platformama.

Lokalne i vlasti australijskih saveznih država nastoje da što pre izmene zakone koji se odnose na klevete i uvrede, nakon što je sud prošlog meseca presudio da medijske kuće mogu da snose odgovornost za uvredljive komentare koje na njihovim Fejsbuk nalozima objavljuju korisnici te platforme.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare