Premijer Etiopije rekao da će predvoditi vojsku sa fronta

Svet 22. nov 202123:57 komentar
Abij Ahmed, premijer Etiopije
Tanjug/AP Photo/Mulugeta Ayene, File

Premijer Etiopije Abij Ahmed rekao je da će od utorka voditi vojsku svoje zemlje "sa fronta", što je dramatičan novi korak dobitnika Nobelove nagrade za mir u razornom jednogodišnjem ratu.

„Ovo je vreme kada je potrebno voditi zemlju mučeništvom“, rekao je 45-godišnji premijer Ahmed u saopštenju koje je objavljeno na društvenim mrežama.

U izjavi premijera, bivšeg vojnika, ne kaže se gde će tačno otići. Njegova portparolka Bilen Sejum nije odgovorila na zahtev za komentar.

„Hajde da se nađemo na bojištu“ rekao je Ahmed.

U njegovoj izjavi se takođe tvrdi da Zapad pokušava da porazi Etiopiju.

Izaslanici Afričke unije i SAD nastavili su diplomatske napore u potrazi za prekidom vatre i razgovorima o političkom rešenju.

S obzirom da su se rivalske Tigrajeve snage približavale glavnom gradu Adis Abebi, Vlada Etiopije je ranije ovog meseca proglasila vanredno stanje.

Premijer Abij Ahmed je predsedavao izvršnim odborom vladajuće Partije prosperiteta, a ministar odbrane Abraham Belaj rekao je državnim medijima da će „sve bezbednosne snage od sutra početi da preduzimaju posebne mere i taktike“, ali nije želeo da precizira koje.

Premijer je u svom govoru kada je primio Nobelovu nagradu za mir za 2019. strastveno govorio o ratu: „Puzao sam do mira kroz prašnjave ratne rovove pre mnogo godina. … Iz prve ruke sam video užase rata u borbama na liniji fronta. … Rat je oličenje pakla za sve koji u njemu učestvuju. Znam jer sam bio tamo i vratio se“.

Abiju je dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog uspešnog završetka sukoba s Eritrejom.