Premijer Izraela pozvao na jedinstvo posle pobede Netanjahua na izborima

Svet 06. nov 202220:414 komentara
Izvor: REUTERS/Ronen Zvulun

Premijer Izraela Jair Lapid pozvao je na nacionalno jedinstvo nepunih nedelju dana posle pobede bivšeg predsednika vlade Benjamina Netanjahua na parlamentarnim izborima uz podršku ultradesne nacionalističke stranke.

Na komemoraciji povodom 27 godina od ubistva bivšeg premijera Jicaka Rabina, Lapid je upozorio na duboke podele u zemlji posle oštre izborne kampanje pred pete izraelske izbore od 2019. godine.

Lapid je, kako izgleda, mislio na stranku Verski cionizam, čiji su lideri više puta ponavljali antiarapske i izjave protiv LGBTQ zajednice.

POVEZANE VESTI

Ta partija je posle izbora treća po jačini u izraelskom parlamentu (Knesetu) i očekuje se da će igrati ključnu ulugu u Netanjahuovoj vladi.

„Nema ’nas i njih’ samo nas. Apsolutna većina gradjana ove zemlje veruje u vladavinu prava, demokratske vrednosti i uzajamno poštovanje“, rekao je Lapid.

U toj prvoj izjavi od prošlonedeljnih izbora on je naglasio da „apsolutna većina Izraelaca hoće judaizam koji ih ujedinjuje, ne judaizam koji je političko sredstvo i svakako ne judaizam koji podržava nasilje“.

Netanjahuov konzervativni Likud zajedno sa Verskim cionizmom i dve verske partije ultraortodoksnih Jevreja osvojio je 64 poslanička mandata od ukupno 120 u Knesetu na izborima 2. novembra.

Očekuje se da će te stranke obrazovati novu vladajuću koaliciju u narednim nedeljama.

Lapidova koalicija sastavljena od osam raznolikih partija, koja je uključivala jednu arapsku stranku prvi put u istoriji Izraela, osvojila je samo 51 mandat.

Lider Verskog cionizma Becalel Smotrič se žalio glasačima da je „demonizovan“ kao pristalica Rabinovog ubistva, koje je označio „užasnim“.

Smotričev partner na izborima Itamar Ben-Gvir držao je oznaku sa haube Rabinovog automobila nekoliko nedelja pre ubistva i govorio da se može stići do premijera kao što se stiglo do toga.

Rabina je 4. novembra 1995. godine ubio jevrejski ekstremista koji se protivio mirovnom procesu sa Palestincima.

Netanjahu je na komemoraciji povodom ubistva Rabina rekao da je posle izbora potrebno znati kako saradjivati te da razlike neće nestati i da je to u redu, ali se prema njima valja odnositi odgovorno.

Komentari

Vaš komentar