Premijer Izraela se izjasnio da nije kriv na suđenju za korupciju

Svet 08. feb 202110:21
Tanjug/AP Photo/Reuven Castro, Pool

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjasnio se da nije kriv, pošto je došao u okružni sud u Jerusalimu da odgovori na optužbe za korupciju.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Kada je ulazio u zgradu suda, oko 150 demonstranata je protestovalo, noseći transparente na kojima je pisalo „Država Izrael protiv Benjamina Netanjahua“.

Izraelski premijer je prisustvovao saslušanju na osnovu odluke sudija, potvrdivši da poriče optužbe.

Predsedavajuća sudija sudskog veća, Rivka Fridman-Feldman, je kasnije rekla Netanjahuu da ne mora da prisustvuje preostalom delu saslušanja, pa je on ubrzo izašao iz sudnice.

Detaljan odgovor na optužnice su sudijama već dostavili Netanjahuovi advokati i predstavili glavnu liniju odbrane ne samo Netanjahua, već i izdavača tiražnog lista „Jediot ahronota“ i glavnih akcionara telekomunikacionog giganta Bezek i novinskog sajta Vala.

Netanjahu je optužen da je primao skupe poklone od bogatih prijatelja i nudio usluge moćnim medijskim mogulima u zamenu za povoljno izveštavanje o sebi i svojoj porodici.

Saslušanje je prošlog meseca bilo odloženo zbog ograničenja na javna okupljanja usred naglog širenja zaraze koronavirusom.

Netanjahu je prvi izraelski lider na funkciji kome se sudi za korupciju, ali on poriče da je bilo šta lose učinio i tvrdi da je žrtva „lova na veštice“ u organizaciji policije i medija.

On odbija da se povuče i koristi svoj položaj da se suprotstavi kritičarima i pravosudnom sistemu.

Izraelski lider je stigao u sud u konvoju vozila uz jake mere bezbednosti, dok su snajperisti bili razmešteni na krovovima okolnih zgrada, što je inače normalna procedura.

Netanjahu je u nedelju zamolio svoje pristalice da ne dolaze u sud zbog širenja zaraze korona virusom.

On je stigao rano i dok je sedeo na stolici, ledjima okrenut kamerama kraj otvorenog prozora, mogao je čuti kako demonstranti uzvikuju parole protiv njega. Ovo je drugi put da je Netnjahu prisustvovao saslušanju.

Zvanično poričući optužbe, on je ustao i rekao sudu: „Potvrđujem odgovor koji su dali moji advokati“, preneli su izraelski mediji.

Sud će diskutovati o rasporedu iznošenja dokaza u procesu i da li će to biti odloženo zbog parlamentarnih izbora zakazanih za 23 mart.

Komentari

Vaš komentar