Premijer Poljske pozvao na strože sankcije Evropske unije Rusiji

Svet 02. apr 202217:11 3 komentara
OLIVIER HOSLET / POOL / AFP

Poljski premijer pozvao je na strože sankcije Evropske unije Rusiji jer donesene mere protiv Moskve ne smatra ni približno dovoljnima.

Premijer Mateuš Moravjecki susreo se sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom u prihvatnom centru blizu Varšave, namenjenom izbeglicama koje beže od rata u Ukrajini.

Konzervativni nacionalistički političar primetio je da se kurs ruskog rublja vratio na nivo od pre napada na Ukrajinu, što je pokazatelj da Moskva izmiče sankcijama.

„To znači da sve ekonomske mere – mikroekonomske, makroekonomske, finansijske, proračunske i monetarne – nisu funkcionisale na način na koji bi neki političari to želeli“, rekao je Moravjecki.

On je rekao da su zvaničnici u nekim zemljama EU čak govorili o tome kako bi se odnosi s Rusijom mogli vratiti na nivo od pre rata.

Moravjecki je rekao da „neće biti povratka u normalnost“ sve dok je suverenitet Ukrajine ugrožen i pozvao na uvođenje „pravih sankcija“ Rusiji, a Metsola je pozvala da EU osigura više novca za prihvat ukrajinskih izbeglica.

Poljska je trenutno dom najviše izbeglica iz Ukrajine u Evropskoj uniji – više od 2,4 miliona.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare