Premijer pozvao Izraelce da ne putuju u inostranstvo, porastao broj zaraženih

Svet 22. jun 202121:34 18 komentara
Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je da postoje znaci početka širenja delta soja koronavirusa i pozvao Izraelce da ne putuju u inostranstvo bez preke potrebe.

On je rekao da su su se pojavile infekcije novim sojem kod pojedinih vakcinisanih građana, ali je naglasio da vakcinacija pruža značajnu zaštitu protiv kovida-19.

„Imajući u vidu podatke, mi se prema situaciji odnosimo kao prema ponovnom izbijanju zaraze“, rekao je Benet posle obilaska međunarodnog aerodroma Ben Gurion.

On je najavio da će nova Vlada Izraela osnovati takozvani koronavirus kabinet i da svako na aerodromu mora da nosi zaštitnu masku, te da će svi koji doputuju u Izrael biti podvrgnuti PCR testu.

„Ko god ne mora da putuje u inostranstvo neka ne ide“, rekao je Benet, nagovestivši značajne promene trenutne politike ulaska i izlaska iz zemlje.

Novi predsednik Vlade Izraela je takođe preporučio da Izraelci nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, posle nedavnog ukidanja te obaveze i da se deca u od 12 do 15 godina vakcinišu.

Ministarstvo odbrane Izraela je ranije najavilo da će organizovati testiranje na aerodromu.

U Izraelu je broj novozaraženih koronavirusom porastao prethodnih dana, što su zdravstveni zvaničnici pripisali novoj jako zaraznoj delta varijanti.

„Širi se puno lažnih vesti, ali mi se držimo nauke. Ja ću svoju decu vakcinisati“, rekao je Benet.

Izraelsko Ministarstvo obrazovanja obavilo je da je potvrđena zaraza koronavirusom kod 183 učenika i 20 zaposlenih u školama. Više od 5.000 učenika je u samoizolaciji, a gotovo 2.000 je u karantinu.

U ponedeljak je zabeleženo 125 novih slučajeva zaraze, dva i po puta više nego dan ranije i najviše od 20. aprila. Zdravstveni zvaničnici za to krive one koji su doputovali iz inostranstva, a nisu se pridržavali pravila o karantinu.

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic je najavio da će policija pomagati kako bi se sprovodili propisi o karantinu, a oni koji ih prekrše biće kažnjeni. Kazne će se kretati do 1.530 dolara, preneli su izraelski mediji.

Izrael je do sada bio primer zemlje u kojoj je uspešno sproveden program vakcinacije i potpuno je vakcinisano 56,9 odsto od oko devet miliona stanovnika.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare