Premijer Singapura: Predajem vlast Lorensu Vongu

Svet 15. apr 202411:31 1 komentar
SPH Media/The Straits Times/Lim Yaohui via REUTERS

Premijer Singapura Li Hsijen Long objavio je da će se povući sa svog položaja 15. maja, kako je ranije i najavio i predati vlast svom zameniku i trenutnom ministru finansija Lorensu Vongu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju se dodaje da će Vong koji ima jednoglasnu podršku poslanika vladajuće Stranke narodne akcije (PAP) u parlamentu tog ostrvskog grada-države položiti zakletvu istog dana.

Li Hsijen Long je na mestu premijera Singapura i predsednika stranke PAP od avgusta 2004. godine

On je prošlog novembra najavio da će se povući i imenovao je Vonga za svog naslednika. Li je planirao da se povuče i ranije, međutim morao je tada to da odloži zbog pandemije COVID-19.

Li je rekao da više nema razloga za odlaganje predaje vlasti i da će inagurisanje Vonga na mesto premijera pre nacionalnih izbora sledeće godine omogućiti njemu da osvoji sopstveni mandat.

Li je najstariji sin Li Kuan Jua, koji je bio prvi premijer Singapura i koji je izgradio grad-državu siromašnu resursima u jednu od najbogatijih nacija na svetu tokom svojih 31 godine na vlasti. Ali vlasti Singapura su takođe kritikovane zbog stroge cenzure medija i upotrebe opresivnih zakona i sudskih tužbi protiv kritičara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare