Premijer Španije potvrdio da će Vlada pomilovati osuđene katalonske separatiste

Svet 21. jun 202117:50 komentara
Albert Gea/Reuters

Premijer Španije Pedro Sančes potvrdio je u Barseloni da će njegova Vlada pomilovati devet katalonskih političara i aktivista, zatvorenih zbog uloge u pokušaju secesije tog regiona 2017. godine.

Povezane vesti:

Sančes je danas u glavnom gradu Katalonije održao govor „Ponovno ujedinjenje: projekat za budućnost cele Španije“ tokom kojeg je predstavio „mapu puta“ za budućnost tog regiona na severoistoku Španije, pred nekoliko stotina predstavnika civilnog sektora.

Naveo je da će Vlada sutra usvojiti odluku o pomilovanju katalonskih separatista.

Po optužbi za pobunu i druga dela protiv ustavnog poretka osudjeno je 12 separatističkih katalonskih lidera, od kojih je devet dobilo višegodišnje kazne zatvora, zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i proglašenja secesije u oktobru 2017. godine.

Većina Katalonaca koji su za ostanak u Španiji bojkotovala je referendum, obeležen grubim akcijama policije sa ciljem sprečavanja njegovog održavanja.

Današnjem skupu u Barseloni nije prisustvovao niko od poznatijih pristalica nezavisnosti Katalonije, a ispred zgrade opere, u kojoj je Sančes govorio, protestovale su vodeće separatističke katalonske grupe.

Govor Sančesa prekinuo je aktivista koji je povikom zatražio amnestiju za osudjene separatiste umesto pomilovanja. Razlika je u tome što se pomilovanjem smanjuje kazna osudjenih, dok se amnestija smatra priznajem da krivično delo nije ni počinjeno.

Sančes nije naveo da li će se pomilovanja odnositi na cele ili na deo kazni od devet do 13 godina, na koliko su separatisti osudjeni. Nakon što Vlada sutra usvoji odluke o pomilovanju, kralj Felipe Šesti mora da ih potpiše, a potom će Vrhovni sud izdati pojedinačne presude za svaku od pomilovanih osoba.

Odluka Vlade da pomiluje katalonske separatiste, koju je Sančes ranije najavio, izazvala je dosta burne reakcije na španskoj političkoj sceni.

Pomilovanja je podržala u Španiji moćna Rimokatolička crkva i vodeća poslovna udruženja, ali im se protivi Vrhovni sud, kao i više od 60 odsto anketiranih gradjana, uključujući polovinu Sančesovih birača na prethodnim parlamentarnim izborima.

Na nedavnom protestu u Madridu zbog najave pomilovanja, koji su podržale tri opozicione stranke, okupile su se hiljade ljudi, zahtevajući ostavku Sančesa.

Lider opozicione Narodne stranke Pablo Kasado optužio je danas Sančesa da se povinovao pritisku separatista kako bi obezbedio podršku katalonskih poslanika u parlamentu Španije, i na taj način ostao na vlasti.