Premijeri Kanade i Poljske: Zamrznutih 300 ruskih milijardi dolara iskoristiti za Ukrajinu

Svet 26. feb 202413:06 15 komentara
Tanjug / AP Photo / Czarek Sokolowski

Premijer Kanade Džastin Trudo i Poljske Donald Tusk pokreću kampanju da se aktiva ruske centralne banke zamrznuta na Zapadu, konkretno suma od oko 300 milijardi dolara, upotrebi za pomoć Ukrajini da se odbrani od Rusije, kazao je u Varšavi poljski premijer Tusk.

„Sve zapadne zemlje moraju da delaju mnogo odlučnije. Danas smo dugo razgovarali o aktivama ruske centralne banke koja su zamrznuta u zapadnim bankama. Zajedno sa premijerom Trudoom, sa našim prijateljima u Evropi, u SAD, u Japanu radićemo na tome da se donese odluka da ta sredstva posluže za Ukrajinu“, rekao je Tusk na konferenciji za novinare sa Trudoom.

Poljski premijer naveo je da konkretna suma ruskih sredstava koja po njegovoj oceni mora da se iskoristi u odbrani Ukrajine od ruske agresije iznosi oko 300 milijardi dolara.

„Preko pomoći Ukrajini možemo da pokažemo da se borimo za naše vrednosti i slobodu. Moramo da pomažemo Ukrajini svom vojnom opremom kojom raspolažemo“, kazao je Džastin Trudo i dodao da je pre dva dana razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i saznao šta mu je potrebno, konkretno oklopna borbena vozila čija proizvodnja je u toku u Ontariju, municija i sistemi PVO čija isporuka medjutim zavisi od SAD.

Kada je reč o izdvajanjima za odbranu članica NATO, poljski premijer Donald Tusk rekao je da je duboko ubeđen da će pre ili kasnije sve članice izdvajati dva odsto BDP jer su se na to obavezale i zbog sebe samih a ne zato što ih na to tera ovaj ili onaj političar.

„Ima jedan drugi Donald koji se specijalizovao za to da opominje zemlje članice da izdvoje dva odsto BDP-a za odbranu. Ja neću da ga zamenim, nemam takvu snagu ubeđivanja“, kazao je Tusk.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare