Premijerka Estonije: Putin ne sme da dobije ovaj rat

Svet 20. mar 202219:11 15 komentara
REUTERS/Sarah Meyssonnier

„Putin ne sme da pobedi u ovom ratu“, rekla je estonska premijerka Kaja Kalas, dodajući da je „srceparajuće“ videti šta Rusija radi u Ukrajini.

„Pokušavamo da učinimo sve što možemo da podržimo i pomognemo Ukrajini da se bori u ovom ratu. Putin ne sme da dobije ovaj rat“, dodala je premijerka za CNN.

Na pitanje o predlogu Poljske da pošalje mirovne snage u Ukrajinu, Kalas je rekla da se mir mora postići i da Rusija ne pokazuje namere da ga postigne.

„Mi možemo da imamo mirovnu misiju samo ako imamo mir, ali znate, ako pogledate šta se dešava u Ukrajini, mir nije ništa što vidimo tamo. To je rat koji je u toku i ja ne vidim da Rusija ima nameru da bilo šta učini da postigne mir. Dakle, prvo treba da imamo mir, a zatim da ga sačuvamo. Ponekad da bismo postigli mir, moramo imati spremnost da koristimo vojnu moć“, rekla je ona.

Premijerka je rekla da ne vidi mogućnost Trećeg svetskog rata u Evropi i da treba nastojati da se ovaj rat okonča.

Kalas je takođe uporedila deportacije koje su se dešavale u Marijupolju sa onim što je Rusija uradila 1940-ih kada su Estonci stavljani u „vagone za stoku“ poslate u Sibir.

Ona je rekla da se Putin unosi u desničarski narativ u Evropi i SAD stvarajući izbegličku krizu.

„Neprijatelj je Rusija, a ne izbeglice“, rekao je Kalas.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (15)

Vidi sve komentare