Premijerka: Francuska se suočava sa najtežom sušom u istoriji zemlje

Svet 05. avg 202215:21
Reuters/Benoit Tessier

Premijerka Francuske Elizabet Born saopštila je da se Francuska suočava sa najtežom sušom u istoriji zemlje i da će aktivirati vladinu jedinicu za krizne situacije.

„Izuzetna suša, koju trenutno proživljavamo u mnogim opštinama, uskratila je vodu i tragedija je za naše poljoprivrednike, naše ekosisteme i biodiverzitet“, navela je Born u saopštenju.

Pročitajte još

U njemu se naglašava da vremenska prognoza pokazuje da će se toplotni talas nastaviti tokom narednih 15 dana, što bi moglo da situaciju učini još više zabrinjavajućom.

Vladina jedinica za krizne situacije biće zadužena za nadzor najteže pogođenih oblasti i koordinaciju mera, poput dopremanja vode za piće.

On će takođe nadzirati uticaj suše na proizvodnju električne energije, saobraćajnu infrastrukturu i poljoprivredu u Francuskoj.

Zbog suše je moguće smanjenje proizvodnje energije u nuklearnim elektranama, koje koriste vodu iz reka za hlađenje reaktora.

U Francuskoj su sada u 62 regije na snazi restrikcije na upotrebu vode zbog nedostatka kiše.

Ministar za ekološku tranziciju Kristof Bešu rekao je tokom posete jugoistočnoj Francuskoj da više od sto opština ne može da obezbedi vodu za piće i da ona mora da se doprema cisternama.

„Što situacija postaje gora, mi više pomeramo prioritet na vodu za piće, u poređenju sa drugom upotrebom“, rekao je Bešu.

Komentari

Vaš komentar