Premijerka Francuske ne odustaje od sporne reforme penzionog sistema

Svet 26. mar 202323:17 4 komentara
Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Premijerka Francuske, Elizabet Born, izjavila je da ne odustaje od reforme penzionog sistema koja izaziva duboke političke i društvene potrese.

Reforma je usvojena i „ići će svojim tokom“ do Ustavnog saveta koji će dati mišljenje, a na kraju procedure predsednik Republike „mora da proglasi zakon“ – kako je predviđeno Ustavom, rekla je ona u intervjuu za AFP.

„Moramo da se smirimo, rekla je Born, odbijajući zahtev šefa CFDT-a – najvećeg sindikata u Francuskoj, Lorana Beržea, da se obustavi reforma.

Elizabet Born koju je predsednik Emanuel Makron zadužio za izradu programa Vade i zakonodavnog programa, rekla je da će „akcioni plan“ za to „rasporediti“ u naredne tri nedelje da „mobiliše sve aktere koji žele da zemlja napreduje“ i da „brzo pokažemo Francuzima konkretne rezultate“.

Iako se protesti nastavljaju, ona je planirala da tek za desetak dana, u nedelju koja počinje 3. aprila, primi poslaničke grupe i političke stranke, uključujući i opozicione, kao i predstavnike društvenih zajednica, s ciljem da „umiri zemlju“. Predviđen je i termin za eventualne sastanke sa sindikatima i organizacijama poslodavaca, rekla je premijerka.

Demonstracije i nasilje su potresali Francusku i pre 16. marta, kada je bez glasanja u Narodnoj skupštini, po vanrednom ustavnom ovlašćenju usvojena kontroverzna reforme o odlaganju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Dva meseca od početka društvene mobilizacije protiv tog zakona, za utorak je planiran novi dan demonstracija, a vlada i sindikati upozoravaju na rizik od „haosa“.

Protest protiv penzione reforme bio je u subotu u nekoliko gradova nastavljen povorkama koje su okupile svega nekoliko stotina ljudi, ali u četvrtak je privukao između jednog i 3,5 miliona ljudi – zavisno od izvora podataka o tome. Tada su demonstracije bile propraćene napadima na policiju, paljenjem ulaza u Gradsku kuću u Bordou, sukobima i požarima u Parizu.

Komentari (4)

Vidi sve komentare