Premijerka o imigraciji: Francuska treba da kaže koga hoće a koga neće

Svet 06. dec 202220:181 komentar
Izvor: Teresa Suarez/Pool via REUTERS

Francuska treba oko migrantskog pitanja da kaže koga hoće i koga neće da primi, rekla je francuska premijera Elizabet Born danas otvarajući raspravu o imigraciju u francuskom parlamentu.

„Francuska će ostati verna svojoj tradiciji azila ali je legitimno postaviti pitanje o našoj migrantskoj politici – kazati koga hoćemo, koga možemo prihvatiti i koga nećemo, koga ne možemo prihvatiti“, rekla je premijerka.

„Nulta imigracija je niti željena niti moguća, nije ništa realističnija od neregulisane imigracije“, dodala je ona i ponovila da želi da se po tom pitanju pokaže čvrstoća i humanost.

Rekla je da ako se traže efikasne mere, regulisana imigracija kojom se vlada ne znači da nedostaje ni čvrstine ni humanosti.

„Pre nego što ekstremna desnica pokuša još jednu manipulaciju ponavljam de se ni u kom slučaju ne radi o opsežnoj regulaciji … radi se regulisanju statusa nekih osoba“, rekla je premijerka.

Po njenim rečima, treba ubrzati procedure da bi brže otišli oni koji treba da odu i obećala da neće biti rada sa strancima izgrednicima čak iako su u redovnom statusu.

„Trebalo bi da mogu da se primene mere izbacivanja na strance koji čine teške prestupe, bez obzira na njihov status“, rekla je ona.

Drugi cilj je da se bolje prihvate oni koji ostaju. Ona je dodala da bi moglo da se postavi i pitanje regulisanja statusa za osube koje nemaju redovan status a prisutne su na tlu zemlje više godina i koje rade već dugo.

Komentari

Vaš komentar