Premijerka Škotske najavila referendum o nezavisnosti naredne godine

Svet 21. jul 202219:346 komentara
Alberto PIZZOLI / AFP

Premijerka Škotske Nikola Stardžon najavila je da Škotska želi da održi referendum o nezavisnosti 19. oktobra naredne godine, a Vrhovni sud Velike Britanija je saopštio da će 11. i 12. oktobra razmatrati da li ona to može da uradi bez odobrenja britanske vlade.

Britanski premijer u ostavci Boris Džonson rekao je da vlada to neće dozvoliti, jer su se Škotlanđani na referendumu 2014. izjasnili protiv izlaska iz Velike Britanije, a podsetio je da je Stardžon tada kazala da građani imaju mogućnost da se izjasne o tome „jednom u generaciji“.

„U skladu da tom izjavom premijerke, naredni referendum o nezavisnosti mogao bi da se održi za oko 40 godina“, poručio je Džonson, prenosi BBC.

Protiv novog referenduma u Škotskoj već u se izjasnili kandidati za budućeg britanskog premijera Riši Sunak i Liz Tras.

Da bi referendum bio pravno obavezujući, njegovo raspisivanje mora da odobri britanska vlada, zbog čega je Stardžon tražila od Vrhovnog suda da presudi da li izjašnjavanje građana može da se održi i bez te saglasnosti.

Na referendumu 2014. godine protiv odvajanja od Velike Britanije izjasnilo se 55 odsto punoletnih građana, ali Stardžon kaže da se situacija radikalno promenila nakon Bregzita, koji na referendumu nije podržalo 62 odsto škotskih birača.

Ukoliko Vrhovni sud odluči da Škotska ne može da organizuje referendum bez saglasnosti Vestminstera, naredni izbori biće „de fakto referendum“, jer će jedini program naše partije biti nezavisnost, kazala je Stardžon.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da nezavisnost Škotske sada podržava 49 odsto birača, dok je 51 procenat protiv.

Komentari

Vaš komentar