Preminuo mali Arči: Isključen sa aparata, roditelji izgubili sve pravne bitke

Svet 06. avg 202217:37 > 17:47 komentara
arči batersbi
Tanjug/Hollie Dance via AP, File

Dvanaestogodišnju dečak Arči Batersbi preminuo je u bolnici u Londonu, pošto je isključen sa aparata za održavanje u životu, nakon što su njegovi roditelji izgubuli sve pravne bitke protiv lekara, javlja BBC.

Arči je bio u bolnici otkako je u aprilu pronađen bez svesti u svojoj kući u Sautendu u Eseksu, podseća BBC.

Roditelji sumnjaju da je dečak ostao bez svesti zbog izazova na društvenim mrežama. Tom prilikom zadobio je teške povrede mozga i bila mu je potrebna podrška za održavanje u životu, uključujući mehaničku ventilaciju i lečenje lekovima. Nikada se nije osvestio.

Aparati za održavanje dečaka u životu isključeni su danas, nakon što su roditelji izgubuli sve pravne bitke, a Arčijeva majka je novinarima ispred Kraljevske bolnice u Londonu saopštila da je njen sin preminuo danas u 13.15 časova po srednjoevropskom vremenu.

holi dens mama arčija batersbija
Tanjug/James Manning/PA via AP

„Tako sam ponosna što sam mu majka. Tako lep dečak, i borio se do samog kraja“, poručila je Dens.

Dens je prethodno izjavila da je uradila sve što je obećala Arčiju da će učiniti, ali da je bolnica jasno stavila do znanja da nema više opcija za njenog sina.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona i Pol Batersbi, Arčijev otac, zatražili su prošle nedelje od Evropskog suda za ljudska prava da interveniše, nakon odluke suda u Britaniji da ne preinači odluku lekara da se dečak isključi sa aparata za održavanja u životu.

Iz Evropskog suda im je, međutim, rečeno da to ne spada u njegov delokrug.

Lekari koji su ga lečili u Kraljevskoj londonskoj bolnici verovali su da je kod dečaka nastupila moždana smrt i da nastavak održavanja u životu nije u njegovom najboljem interesu.

Roditelji su zatim pokušali da ga prebace u hospis, kako bi dečak u miru proveo svoje poslednje sate, ali je Viši sud, uzimajući u obzir medicinske dokaze, odlučio da je Arči previše nestabilan da bi bio prevezen kolima hitne pomoći.