Preminuo šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, predsednik UAE i vladar Abu Dabija

Svet 13. maj 202213:16 > 13:4414 komentara
Tanjug/AP Photo/WAM, File

Preminuo je predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, javila je državna novinska agencija VAM. On je takođe bio vladar emirata Abu Dabi.

Prema ustavu, potpredsednik i premijer šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, vladar Dubaija, biće predsednik sve dok se Savezno veće, koje grupiše vladare sedam emirata, ne sastane u roku od 30 dana da izabere novog predsednika, javlja Rojters.

Halifa, koji je rođen 1948. godine, došao je na vlast 2004. u emiratu Abu Dabi i postao šef države. Očekuje se da će ga na mestu vladara Abu Dabija naslediti polubrat prestolonaslednik šeik Muhamed bin Zajed al-Nahjan.

Mohamed bin Zajed je bio „de fakto“ vladar UAE, posebno nakon što je Kalifa doživeo moždani udar 2014. godine, nakon čega je retko viđan u javnosti.

Saučešće Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Abu Dabija, šeika Kalifa bin Zajeda Al Nahjana.

„Duboko me je pogodila vest o smrti Njegovog veličanstva šeika Kalifa bin Zajeda Al Nahjana, iskrenog prijatelja naše zemlje i čoveka kojeg su krasile neke od najvrednijih i najređih vrlina“, poručio je Vučić u telegramu.

Komentari

Vaš komentar