Prijateljica kraljice Elizabete i kuma princa Vilijama optužena za rasizam

Svet 01. dec 202216:504 komentara
Izvor: Paul Edwards / POOL / AFP

Dvorska dama pokojne kraljice Elizabete Druge i kuma princa Vilijama, dama Suzan Hasi, optužena je za rasizam nakon što je jednu tamnoputu humanitarku, koja je Britanka, više puta pitala "odakle si zaista" i "odakle su tvoji ljudi" na prijemu u Bakingemskoj palati, javlja BBC.

Pročitajte još:

Palata je osudila njene komentare kao „neprihvatljive i za željanje“, a portparol princa Vilijama je kazao da „nema mesta za rasizam u našem društvu“, piše BBC.

Meta komentara bila je Ngezi Fulani, koja je bila pozvana na prijem u Bakingemskoj palati kao predstavnica dobrotvorne organizacije za pomoć žrtvama nasilja u porodici.

Kako je kazala, dama Suzan Hasi joj je prišla, sklonila njenu kosu u stranu kako bi videla bedž sa imenom Fulani, a onda neprekidno postavljala pitanja „odakle si“, iz kog dela Afrike i koje je nacionalnosti.

Na odgovor Fulani da je rođena u Ujedinjenom kraljevstvu i da je po nacionalnosti Britanka, bliska prijateljica pokojne kraljice upitala je: „Odakle zaista dolaziš, odakle su došli tvoji ljudi“.

„Bilo je kao isleđivanje“, rekla je Fulani za BBC.

Razgovoru je prisustvovala liderka Partije za jednakost žena Mandu Rid, koja je rekla da su pitanja Lejdi Hasi bila „uvredljiva“ i „rasistička“.

Lejdi Hasi bila je ključna figura u kraljevskom domaćinstvu decenijama, od kad je počela da radi za kraljevsku porodicu iste godine kada je kraljica rodila princa Endrua 1960. godine.

Bakingemska palata saopštila je prošle nedelje da će Hasi i ostale dvorske dame kraljice postati „dame domaćinstva“, čija će uloga između ostalog biti da učestvuju u događajima koji se organizuju u palati. Međutim, nakon incidenta Suzan Hasi se izvinila i podnela ostavku.

Komentari

Vaš komentar