Primirje u pojasu Gaze održano tokom noći, Izrael ukida restrikcije

Svet 08. avg 202209:25
Reuters/Amir Cohen

Primirje između Izraela i Islamskog džihada, koje je stupilo na snagu u nedelju kasno uveče, održalo se tokom noći, pa je izraelska vojska najavila da će početi da ukida restrikcije uvedene stanovnicima područja kraj granice pojasa Gaze.

Zahvaljujući posredovanju Egipta, prekidom vatre je okončano tri dana nasilja, u kojem su ubijene desetine Palestinaca i poremećen život hiljada Izraelaca.

Pročitajte još

Svi putevi na jugu Izraela, koji su više dana bili zatvoreni u strahu od napada, otvoriće se i od stanovnika se više neće zahtevati da budu u blizini zaštićenog područja, a vozovi će ponovo saobraćati, navode izraelski mediji.

Otvaraju se i granični prelazi između Izraela i pojasa Gaze za humanitarnu pomoć posle procene o bezbednosti.

Ako situacija, kako je navelo odeljenje Minastarstva odbrane Izraela zaduženo za veze sa Palestincima, ostane mirna, razmotriće se potpuno otvaranje prelaza.

Prekid vatre stupio je na snagu u 23.30h po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom), a izraelski napadi i raketiranje iz Gaze je trajalo do poslednjih minuta pre početka i sirene za raketnu uzbunu oglasile su se i posle, pa je Izrael upozorio da će odgovoriti oštro ako ne bude poštovan dogovor.

Izraelski napadi iz vazduha u odgovoru na konkretnu pretnju, kako je rečeno, su počeli u petak popodne.

Ocenjeno je da je to najgore nasilje između Izraela i ekstremističkih organizacija u Gazi od prošlogodišnjeg rata protiv Hamasa, koji je trajao 11 dana.

U najnovijem sukobu ubijena su 43 Palestinca, uključujući 15 dece i četiri žene, a 311 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Izrael je naveo da je 15 Palestinaca poginulo u eksplozijama neuspešno ispaljenih raketa. Prema procenama izraelske vojske, poginulo je ukupno 26 civila u Gazi.

Vojska je takođe navela da je oko hiljadu raketa ispaljeno iz Gaze na Izrael, a da 200 nije preletelo granicu i palo je na teritoriju pojasa Gaze. Uspešnost sistema vazdušne odbrane Gvozdena kupola iznosila je 96 odsto.

Izraelska vojska je napala oko 170 meta Islamskog džihada, uključujući visoke zvaničnike i aktiviste i, kako je ocenjeno, pogodila većinu vojnih ciljeva u Gazi, pa je potreban postepeni povratak rutini, preneli su izraelski mediji.

Uprkos prekidu vatre, neke restrikcije će ostati na snazi i, između ostalog, obrazovne ustanove u gradovima kraj pojasa Gaze biće i dalje zatvorene, a zabranjena su i velika okupljanja.

Lider islamskog džihada Ziad Nakhaleh izjavio je posle uspostavljanja primrja da su članovi te organizacije „odgovorili na agresiju Izraela čvrsto“ i da pozdravlja palestinski narod.

On je upozorio da će se borbe obnoviti ako se neprijatelj ne bude pridržavao onog što je dogovoreno preko egipatskih posrednika.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je primirje i rekao da je bio u kontaktu sa zvaničnicima Izraela, Palestinke uprave, Egipta, Katara i Jordana, kako bi se brzo okončalo nasilje i zahvalio se egipatskom predsedniku i katarskom emiru za centralnu ulogu u tom nastojanju.

On je takođe pohvalio premijera Izraela Jaira Lapida za rukovođenje krizom. Još prvog dana sukoba, Bajden je izrazio podršku za pravo Izraela da se brani od nasumične vatre Islamskog džihada.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas takođe je pozdravio prekid vatre i egipatske napore koji su doveli, kako je rekao, do „obustavljanja okupatarske agresije“ na Gazu.