Princ Hari traži policijsku zaštitu tokom posete Velikoj Britaniji

Svet 16. jan 202216:5111 komentara
Princ Hari i Megan Markl
Saeed Khan/AFP

Princ Hari je preduzeo pravne mere, koje bi mu obezbedile policijsku zaštitu kada sa porodicom bude putovao u Ujedinjeno Kraljevstvo, a sve bi troškove platio lično, rekao je njegov pravni zastupnik.

Hari, vojvoda od Saseksa i njegova supruga Megan izgubili su policijsku zaštitu u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon što su 2020. odlučili da istupe iz kraljevske porodice. Par sada živi u Kaliforniji sa svojom decom Arčijem i Lilibet.

Princ želi da odvede decu u posetu Velikoj Britaniji, ali on i njegova porodica „ne mogu da se vrate kući“, jer je to za njih preopasno, smatra Harijev pravni zastupnik, a kao jedan od razloga navodi „ekstremističke i neonacističke“ pretnje, kojima je porodica ranije bila izložena.

U leto 2021. „njegova je bezbednost bila ugrožena zbog izostanka policijske zaštite, nakon što je napustio dobrotvornu priredbu“, rekao je pravni izastupnik i dodao da su 30. juna, nakon susreta sa hendikepiranom decom paparaci londonskim ulicama jurili za automobilom u kom se nalazio.

Princ tvrdi kako članovi njegovog obezbeđenja u SAD nemaju pristup informacijama o bezbednosti u Velikoj Britaniji, što je nužno da bi on i njegova porodica ostali sigurni.

Ova pravna akcija, koja je pokrenuta još u septembru, a svrha joj je da utiče na preispitivanje odluke britanskog ministarstva unutrašnjih poslova, mogla bi da osramoti kraljevsku porodicu, već suočenu s mogućim suđenjem princu Endrjuu u SAD zbog optužbi za seksualne napade.

Da bi zaštitila monarhiju, kraljica Elizabeta Druga ove nedelje je Endrjuu oduzela sve službene i vojne titule, a šire se glasine da princ sada sam plaća obezbeđenje.

Predstavnik princa Harija je za novinsku agenciju PA rekao da će „Ujedinjeno Kraljevstvo uvek biti dom princa Harija, kao i zemlja u kojoj on, njegova supruga i deca žele da se osećaju sigurno“.

Sedmomesečna Lilibet (nadimak koji joj je kraljica Elizabeta dala) još nije upoznala svoju prabaku Elizabetu Drugu niti dedu, princa Čarlsa.

Princ Hari je zadnji put bio u posetu Velikoj Britaniji prošlog leta kada je, zajedno sa bratom Vilijamom, 1. jula otkrio kip njihove majke Dajane, koja je umrla u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine, nakon što su je proganjali paparaci.

„Princ Hari rođenjem je nasledio i doživotni bezbednosni rizik. Šesti je u naslednom redu za presto, služio je dve borbene misije u Avganistanu, a poslednjih godina je njegova porodica bila izložena ekstremističkim i neonacističkim pretnjama“, rekao je njegov pravni zastupnik.

Portparol britanske vlade je rekao da je sistem koji se odnosi na zaštitu javnih osoba „rigorozan i proporcionalan“, pa je odbio da iznese pojedinosti o dogovorima ili pokrenutim pravnim postupcima.

Komentari

Vaš komentar