Princ Vilijam: Želim kraj sukoba na Bliskom istoku, što je pre moguće

Svet 20. feb 202417:10 4 komentara
Kin Cheung/Pool via REUTERS

Britanski princ Vilijam pozvao je na prekid sukoba u Gazi, rekavši da je tamo ubijeno previše ljudi.

William, četrdesetjednogodišnji prestolonasljednik, rekao je to u poseti londonskih humanitarnih organizacija koje deluju na Bliskom istoku, a njegov kabinet je saopštio da je svrha njegove posete stavljanje naglaska na ljudsku patnju zbog aktuelnog sukoba.

Princ je 2018. postao prvi visoki član britanske kraljevske porodice koji je službeno posetio Izrael i Palestinsku Samoupravu. Iduće nedelje će biti u sinagogi u kojoj će saslušati mlade koji se bore protiv mržnje i antisemitizma.

“Ostajem duboko zabrinut zbog grozne ljudske cene sukoba na Bliskom istoku od terorističkog napada Hamasa 7. oktobra. Previše ljudi je ubijeno”, rekao je Vilijam.

“Ja, kao i mnogi, želim kraj sukoba što je pre moguće. Postoji ogromna otreba za povećanjem humanitarne pomoći Gazi. Ključno je da ona stigne i da se taoci oslobode”, dodao je britanski princ.

Važnost dugotrajnog mira

Prinčev otac kralj Karlo III. povukao se s javnih dužnosti dok mu traje lečenje od raka, pa se očekuje da će Vilijam preuzeti veću ulogu u kraljevskim obavezama.

Svetski pozivi za prekidom izraelske ofenzive u Pojasu Gaze proteklih nedelja su sve glasniji, u vreme dok Izrael priprema kopneni napad i na južni grad Rafu u kojem je smešteno više od milion palestinskih izbeglica iz drugih delova Pojasa.

“Ponekad važnost dugotrajnog mira postane jasna tek kad se suočimo s ogromnim razmerima ljudske patnje”, rekao je Vilijam.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare