Pristalice vlade napale demonstrante koji kampuju ispred kancelarije premijera

Svet 09. maj 202211:31
Tanjug/AP Photo/Eranga Jayawardena

Pristalice vlade danas su napale demonstrante koji su kampovali ispred kancelarije premijera Šri Lanke, zahtevajući smenu vlade i predsednika države Gotabaja Radžjapaksa, koga okrivljuju za izazivanje najveće ekonomske krize u zemlji.

Šri Lanka je na ivici bankrota i objavila je da obustavlja otplate svojih dugova.

Ona ove godine mora da otplati 6,6 milijardi evra, a iznos od 23,7 milijardi evra do 2026. godine. Ekonomski problemi doveli su i do političke krize, suočavajući vladu sa protestima i inicijativom za izglasavanje nepoverenja u parlamentu.

POVEZANE VESTI:

Nezadovoljni građani već 31 dan protestuju ispred kancelarija predsednika Šri Lanke, Gotabaje Radžapaksa, zahtevajući da on, njegov brat koji je i premijer, Mahinda Radžapaksa, kao i ostali moćnici iz porodice koji su na vlasti poslednjih 20 godina, podnesu ostavke, snoseći odgovornost za nastalu krizu. Pristalice premijera Mahnide Radžapakse okupile su se u njegovoj kancelariji ranije danas, pozivajući ga da ignoriše zahtev demonstranata da podnese ostavku i da ostane na funkciji.

Nakon sastanka izašli su ispred kancelarije gde demonstranti već nekoliko dana kampuju i napali ih, srušili im šatore i potom ih zapalili.

Danas je više od hiljadu sindikata koji predstavljaju zdravstvo, obrazovanje i druge uslužne sektore ;pozvalo na proteste tokom cele nedelje u pokretu pod nazivom „Nedelja protesta“ na čijem će završetku organizovati veliki marš do parlamenta sa zahtevom da predsednik podnese ostavku i da se formira nova vlada.

Komentari (0)

Vidi sve komentare