Pristupanje EU: Pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom počinju 25. juna

Svet 21. jun 202415:01 10 komentara
EK, EU zastave
Kenzo Tribouillard / AFP

Članice Evropske unije odobrile su danas i formalno da pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom pučnu 25. juna i usvojile pregovarački okvir, saopštila je Belgija kao predsedavajuća EU.

„To otvara put za početak pristupnih pregovora u utorak, 25. juna u Luksemburgu“, saopštilo je belgijsko predsedavanje EU.

Pregovori će biti otvoreni na dve odvojene međuvladine sednice, piše agencija AP.

Pročitajte još:

Posle pozitivne ocene Evropske komisije, lideri EU su još krajem 2023. godine pristali da počnu pristupni pregovori sa dve zemlje.

Pregovarački proces do konačnog ulaska u Uniju za obe zemlje može da potraje godinama, ocenjuje agencija AP.

Tokom pregovora, zemlje kandidati moraju da usklade svoje zakonodavstvo i standarde sa pravnim tekovinama EU i da dokažu da njihove institucije i privreda ispunjavaju demokratske norme i principe vladavine prava.

Ukrajina je dugo težila članstvu u EU koje smatra putem ka blagostanju i stabilnosti. Zvanično je, međutim, podnela zahtev za članstvo manje od nedelju dana posle ruske agresije, u februaru 2022. godine.

Formalno otvaranje pregovora o članstvu šalje snažan signal solidarnosti EU sa Ukrajinom.

I Moldavija je u puno navrata optuživala Rusiju da protiv nje vodi hibridni rat, tako što se uplitala u lokalne izbore i vodila obimne kampanje dezinformisanja kako bi oborila proevropske vlasti u Kišinjevu i skrenula zemlju sa evropskog puta.

Moldavske vlasti i dalje strahuju od namera Rusije, utoliko pre što su vlasti moldavskog proruskog, separatističkog regiona Pridnjastrovlje u februaru optužile moldavske vlasti za pritisak i pozvale Moskvu da ih zaštiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare