Privedeno četvoro Nemaca dok su obeležavali Hitlerov rođendan

Svet 22. apr 202413:27 5 komentara
Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen vođa nemačkih nacista Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.

U saopštenju se navodi da je jedno od privedenih lica prilikom fotografisanja podiglo ruku u nacistički pozdrav.

Povezane vesti

Policija Gornje Austrije istakla je u današnjem saopštenju da se radi o dve sestre i njihovim partnerima u dvadesetim ili ranim tridesetim, te da se incident dogodio u subotu, 20. aprila.

Njih četvoro pozirali su ispred kuće i jedna od sestara je podigla ruku u nacistički pozdrav, preneo je AP.

Policajci koji su bili u patroli primetili su grupu i odveli četvoro ljudi u policijsku stanicu na ispitivanje.

Žena koja je viđena sa podignutom rukom izjavila je da „nije želela da ozbiljno salutira“, ali su policajci pronašli prepisku sa ostalima na njenom telefonu u kojoj su delili nacističke poruke i slike.

Iz policije su dodali da je slučaj prosleđen tužilaštvu, zbog sumnje u kršenje austrijskog Zakona, kojim su zabranjeni nacistički simboli u zemlji.

Hitler je rođen 20. aprila 1889. godine u austrijskom gradu Braunau na Inu. Nakon duge rasprave o budućnosti kuće u kojoj je rođen, prošle godine je započet rad na renoviranju i objekat je pretvoren u policijsku stanicu. Cilj projekta bio je da se lokacija učini manje privlačnom za ljude koji i dalje veličaju Hitlera.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare