Potraga za iranskim predsednikom i zvaničnicima nakon helikopterske nesreće

Svet 19. maj 202415:23 > 18:46 62 komentara
Ali Hamed Haghdoust/IRNA/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i još nekoliko visokih zvaničnika doživeo je nesreću na severozapadu Irana.

U helikopteru je sa Raisijem bili su i ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, vođa molitve petkom u Tabrizu Hojatoleslam Al Hašem i drugi, a za sada nema informacija o potencijalnim povredama putnika ili šteti, javlja iranska agencija Irna.

Spasilačke i ekipe hitne pomoći raspoređene su po oblasti u kojoj se dogodila nesreća, a maglovito vreme i nepristupačnost planinskog terena otežavaju potragu. Pripadnici oružanih snaga i specijalnih jedinica takođe pomažu u operaciji potrage, objavila je Irna.

Iranski zvaničnik rekao je za Rojters da se još nadaju, ali da su „informacije koje dolaze sa mesta pada veoma zabrinjavajuće“.

„Životi predsednika Raisija i ministra spoljnih poslova (Hoseina) Amirabdolahijana su u opasnosti posle pada helikoptera“, dodao je zvaničnik.

Povodom nesreće, održana je i hitna sednica vlade, na kojoj je razmotrena situacija. Azerbejdžan i Irak ponudili su pomoć Iranu u potrazi za helikopterom.

Prema pisanju lokalnih medija, Raisi se uputio ka gradu Tabrizu, na severozapadu Irana, pošto se vraćao sa granice sa Azerbejdžanom, gde je otvorio brane Kiz Kalasi i Khodaafarin.

U konvoju su bila tri helikoptera, od kojih su dva prevozila ministre i zvaničnike koji su bezbedno stigli na odredište, prenosi Gardijan.

Iran poseduje više helikoptera, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku delova za njih. Vojna vazdušna flota takođe uglavnom datira još od pre Islamske revolucije 1979. godine.

Raisi je, piše AP, tvrdorukaš koji je ranije vodio pravosuđe u zemlji. Na njega se gleda kao na štićenika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, a neki analitičari sugerišu da bi on mogao da zameni 85-godišnjeg lidera nakon njegove smrti ili ostavke na tu funkciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare