Produženo primirje: Izrael ne odustaje od cilja da uništi vojne sposobnosti Hamasa

Svet 28. nov 202307:58 5 komentara
Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Primirje između Izraela i Hamasa produženo je jutros i sada se planira nastavak razmene talaca koje drže palestinski ekstremisti za Palestince u izraelskim zatvorima i isporuke pomoći u Pojas Gaze gde je humanitarna situacija, kako se ocenjuje, katastrofalna.

Jedanaest izraelskih žena i dece koje je oslobodio Hamas ušlo je u Izrael protekle noći posle nešto više od sedam nedelja u zatočeništvu, u okviru četvrte razmene na osnovu prvobitnog četvorodnevnog primirja koje je počelo u petak i trebalo je jutros da istekne, navodi AP.

Palestinski zatvorenici, njih 33, koje je oslobodio Izrael stiglo je rano jutros u istočni Jerusalim i grad Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Produženje primirja na dva dana objavio je Katar, navodeći da je to učinjeno uz podršku SAD i Egipta, što je podstaklo nadu i za dalja produženja.

Zahvaljujući primirju oslobođeno je 50 talaca koje je držao Hamas u Gazi i 150 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Još 19 talaca, uglavnom stranih radnika, je takođe oslobodio Hamas, ali izvan sporazuma o primirju, navodi agencija Frans pres.

Primirje je produženo od jutros u 7.00 sati do četvrtka u 7.00 i omogućiće da se oslobodi još oko 20 talaca i 60 palestinskih zatvorenika.

Izrael je, međutim, najavio da ne odustaje od cilja da uništi vojne sposobnosti Hamasa i da okonča 16-godišnju vladavinu te islamske ekstremističke organizacije u Gazi posle napada na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Veruje se da Hamas i drugi ekstremisti još uvek drže do 175 talaca, za čiju razmenu bi primirje moglo potencijalno da se produži za još dve i po nedelje.

Među njima ima vojnika i za njih će Hamas po svoj priici zahtevati mnogo više, navodi AP.

Po podacima izraelskih vlasti preko 1.200 ljudi, većinom civila, ubijeno je u napadima na Izrael.

Izraelska vojska je potom započela bombardovanje Gaze i pokrenula kopnenu ofanzivu 27. oktobra.

U Gazi je poginulo gotovo 15.000 Palestinaca, a među njima i oko 6.000 dece.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare