Prorusi tvrde da su zarobili borce iz fabrike Azot, Ukrajina negira

Svet 11. jun 202217:51 > 22:0410 komentara
Izvor: Reuters/ Oleksandr Ratushniak

Rusko granatiranje hemijske fabrike Azot u Severodonecku izazvalo je snažan požar i isticanje tona nafte, rekao je guverner te pokrajine Sergej Hajdaj. On je ranije danas rekao da je fabrika, u koju su se sklonile stotine civila, i dalje je pod kontrolom Ukrajine. Prethodno su proruski izvori objavili da je u fabrici zarobljeno između 300 i 400 ukrajinskih boraca.

Hajdaj nije precizirao da li je ugašena vatra u fabrici u kojoj su se sklonile stotine civila. On je kazao da se u Severodonjecku neprestano vode borbe, a za taj grad mnogi posmatrači prognoziraju da će postati drugi Marijupolj u smislu ljudskih gubitaka i razaranja.

Severodonjeck je jedan od poslednjih džepova otpora Rusiji u Lugansku.

Hajdaj je prethodno na mreži Telegraf objavio da je informcija o blokadi fabrike laž.

„Naše snage i dalje drže industrijsku zonu Severodonjecka i napadaju i uništavaju ruske vojne snage u gradu“, napisao je.

Ukrajina je objavila da je u nekoliko skloništa ispod fabrike Azot, utočište pronašlo oko 800 ljudi. Navodno je među njima oko 200 radnika fabrike i 600 stanovnika Severodonjecka.

Rodion Mirošnik, predstavnik samoproglašene Narodne Republike Lugansk u subotu je kazao da je u fabrici blokirano između 300 i 400 ukrajinskih boraca zajedno s civilima, kao i da su pokušali da pregovaraju o njihovoj evakuaciji u grad Lisičansk.

„Takvi su zahtevi neprihvatljivi i o njima se neće pregovarati“, rekao je Mirošnik, dodavši da su u toku pregovori o situaciji s civilima koji su se sklonili u fabrici.

RIA Novosti: Pečurka posle granatiranja fabrike Koksohim

RIA Novosti prenela je informacije svog dopisnika da je u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) došlo do snažne eksplozije u oblasti Avdijevke, gde se nalazi hemijska fabrika Koksohim.

Pečurka je postala vidljiva iz Donjecka odmah nakon serije granatiranja, prenosi RIA Novosti i dodaje da je napad ukrajinskih trupa izveden u isto vreme – oko 20:30 po lokalnom vremenu.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar