Proruske vlasti: Prvi rezultati referenduma, 96 do 98 odsto za pripajanje Rusiji

Svet 27. sep 202217:19 > 18:37 138 komentara

Proruske separatističke vlasti u Ukrajini saopštile su prve rezultate referenduma o prijapanju Rusiji Donjecke i Luganske Republike kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, prema kojima je većina glasala "za", prenosi Interfaks.

Vlasti svake od četiri regije – Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožija –  potvrdile su da se „za“ pripojenje Rusiji izjasnilo između 96 i 98 odsto birača na referendumima koje je međunarodna zajednica nazvala „lakrdijom“.

U Zaporoškoj oblasti, pri obrađenih 19 odsto glasova, glasalo je „za“ 98,19 odsto birača, u Donjeckoj Republici pri obrađenih 16 odsto glasova „za“ je 98 odsto. U Luganskoj Republici obrađeno je 13 odsto glasova, a „za“ je glasalo 97,82 odsto birača, dok je u Hersonskoj oblasti pri obrađenih 14 odsto za pripajanje Rusiji glasalo 96,97 odsto birača.

Podaci o tako visokom izjašnjavanju za aneksiju temelje se na 20 do 27 odsto glasova, javljaju agencije Ria Novosti, Tass i Interfax, prenosi agencija AFP. Utorak je bio završni dan referenduma u čettiri regije istoka Ukrajine, koje je međunarodna zajednica, posebno zapadne zemlje, nazvala kršenjem ukrajinskih zakona i međunarodnog prava bez minimuma demokratskih standarda.

Zapadni mediji procenjivali su da se očekuje potpora pridruživanju Rusiji iznositi oko 80 do 90 odsto. Potom bi separatisti trebalo da podnesu službeni zahtev ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da uđu u sastav teritorija Rusije. Kremlj je dao do znanja da bi se to moglo dogoditi brzo.

Ruske snage uglavnom kontrolišu teritoriju četiri regije koje predstavljaju oko 15 odsto Ukrajine, ili, otprilike teritoriju veličine Portugala, dok je Krim, anektiran 2014, veličine Belgije. Ruski parlament mogao bi da formalizuje aneksiju u sledećih nekoliko dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare