Proruski pobunjenici: Situacija eskalirala, Kijev pokušava da zaoštri sukob

Svet 17. feb 202210:07 > 10:1025 komentara
ukrajina vojska lugansk
REUTERS/Maksim Levin

Situacija na liniji fronta u Donbasu na istoku Ukrajine značajno se pogoršala u poslednja 24 sata, izjavio je predstavnik proruskih pobunjenika Jan Laščenko, šef milicije samoproglašene Luganjske Narodne Republike (LNR).

On je pozvao međunarodne posmatrače da „zabeleže agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića“, preneo je TASS.

POVEZANE VESTI:

„U protekla 24 sata situacija na liniji značajno je eskalirala. Protivnik, po direktnom naređenju vojno-političkog rukovodstva Kijeva, pokušava da zaoštri sukob… Apelujemo na međunarodne posmatrače da zabeleže činjenice o agresivnim dejstvima kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića u Donbasu“, naveo je Laščenko u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

Ranije su predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) preneli da su ukrajinske oružane snage od ponoći četiri puta prekršile primirje.

Granatirana su naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjeck koja su pod kontrolom Luganjska.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, upotrebu bespilotnih letilica osim onih koje pripadaju posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Komentari

Vaš komentar