(VIDEO) Revoltirani građani Pariza palili kontejnere, više od 100 uhapšenih

Svet 21. mar 202307:43 > 09:12 komentara
REUTERS/Yves Herman

Protesti širom Francuske održani su u ponedeljak uveče, nekoliko sati nakon što je vlada usvojila veoma nepopularnu penzionu reformu i to nakon što je "preživela" dva glasanja o nepoverenju. Lokalni mediji su objavili da je uhapšeno 113 demonstranata, prenosi Anadolija.

Međutim, opozicioni poslanici obećali su da će nastaviti borbu protiv novog zakona, javlja AFP. I sindikati najavljuju da će poojačati proteste.

Francuski parlament je u ponedeljak odbacio višestranački zahtev za izglasavanje nepoverenja koji je mala grupa centrista (Liot) podnela vladi. Predlog je u ponedeljak dobio 278 glasova, što je manje od 287 potrebnih za usvajanje.

Drugo glasanje o nepoverenju, koje je predložila ekstremno desničarska Nacionalni skup (RN), takođe nije prošlo. Penzione reforme time usvojene, prema francuskom zakonu. Senat gornjeg doma, kojim dominiraju konzervativci, odobrio je penzionu reformu prošle sedmice. Poslanici opozicije obećali su da će nastaviti borbu protiv ove reforme i zakona.

Kako javljaju svetski mediji, demonstranti su prvo došli na Trg Vauban nedaleko od parlamenta, nekon čega su krenuli o druge delove grada, a neki od njih su palili kontejnere. Nosili su transparente protiv reforme ali i predsednika Emanuela Makrona.

Rojters javlja da su se u nekim najprestižnijim avenijama vatrogasci borili sa

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Protivnici kažu da ovo pokazuje da je Makronova odluka da zaobiđe glasanje u parlamentu o nacrtu zakona o penzijama – što je pokrenulo predloge za nepoverenje – već potkopalo njegovu reformsku agendu i oslabilo njegovo vođstvo, navodi Rojters.