Protest kamiondžija u Otavi, premijer i njegova porodica privremeno iseljeni

Svet 30. jan 202209:19 > 09:5350 komentara
REUTERS/Patrick Doyle

Kanadski premijer Džastin Trudo i njegova porodica premešteni su iz svog doma u Otavi usred protesta kamiondžija protiv ograničenja zbog virusa korona, javljaju kanadski mediji.

Trudo i njegova porodica prebačeni su na drugu lokaciju u Otavi, javila je mreža BBC, dodajući da se kamioni sa transparentima koji osuđuju Trudoa i kanadske mere javnog zdravlja okupljaju duž ulice Velington, ispred parlamenta.

Povezane vesti:

Ranije u subotu mediji su izvestili da se hiljade kamiondžija i stotine drugih demonstranata okupljaju u Otavi, u znak protesta protiv mera uvedenih zbog pandemije virusa korona. Kamiondžije su počele da stižu u petak uveče.

Trudo je u petak rekao da antinaučne, antivladine i antidruštvene ideje kamiondžija predstavljaju pretnju ne samo njima samima već i svim Kanađanima.

Ilon Musk, osnivač „Tesle“ i „Spejseksa“, podržao je proteste i objavio na „Tviteru“ da „Kanadske kamiondžije vladaju“.

Do sada je 82 odsto Kanađana starijih od pet godina primilo vakcinu protiv virusa korona. Odrasli čine 90 odsto stanovništva.

Protest je do sada bio miran, navodi BBC. Prema Kanadskom udruženju kamiondžija, velika većina vozača kamiona u zemlji je vakcinisana.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar