Protest podrške Marijupolju u Pragu: Aktivisti svećama ispisali reč „deca“

Svet 23. mar 202208:03 > 08:04 1 komentar
REUTERS/David W Cerny

Češki aktivisti održali su miting za mir ispred Nacionalnog pozorišta u Pragu, odajući poštu onima koji su poginuli u ruskom granatiranju ukrajinskog grada Marijupolja, prenosi BBC.

Okupljeni su napisali reč „deca“ na ruskom uz pomoć upaljenih sveća, aludirajući tako na sličan znak koji je mogao da se vidi u bombardovanom pozorištu u Marijupolju gde su hiljade stanovnika tog grada na Azovskom moru potražili utočište od bombi.

Povezane vesti

Još nije poznat tačan broj poginulih u napadu na pozorište, ali su preživeli rekli za BBC da su videli užasne scene.

Nedeljama je Marijupolj pod konstantnom paljbom ruskih snaga, koje su potpuno opkolili ovaj lučki grad.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kazao da „ništa nije ostalo“ od Marijupolja, dodajući da je 100.000 civila i dalje zarobljeno u njemu, bez hrane, vode i lekova.

U Češkoj postoji talas podrške Ukrajini, a hiljade građana učestvovalo je u protestima protiv ruske invazije od njenog početka 24. februara.

U Češku je do sada došlo oko 270.000 ukrajinskih izbeglica, a parlament te zemlje je usvojio zakone koji olakšavaju izbeglica pristup poslu i zdravstvenom osiguranju.

Zvaničnici vlade iz Praga, međutim, izrazili su zabrinutost zbog toga što nisu sigurni kako će moći da se nose sa sve većim prilivom izbeglica. Jedan od ministara je poručio da zemlja „da zemlja balansira na ivici svojih kapaciteta u pokušaju da obezbedi pristojne uslove života“ onima koji beže od rata u Ukrajini.

Sve o ratu u Ukrajini pročitajte na našoj stranici Rat u Ukrajini i u BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare