Protest u Kini, okupljeni uzvikivali „Kraj karantina“

Svet 26. nov 202222:1216 komentara
Izvor: Video obtained by Reuters/via REUTERS

Retki protesti izbili su u krajnjoj zapadnoj kineskoj pokrajini Šinđang gde je okupljena gomila vikala na stražare u zaštitnim odelima, nakon što je smrtonosni požar izazvao bes zbog produženog lokdauna zbog kovida-19 dok je broj zaraženih opet rekordan.

Okupljeni su uzvikivali „Kraj karantina“, dižući šake u vazduh, pokazuju videosnimke koji su kružili kineskim društvenim mrežama. Rojters je potvrdio da je snimak objavljen iz glavnog grada Šinđanga Urumqija.

Videozapisi pokazuju ljude na trgu kako pevaju kinesku nacionalnu himnu čiji je tekst „Ustanite, oni koji odbijaju biti robovi!“ dok su drugi vikali da žele biti pušteni iz lokdauna.

Kina je stavila ogromnu regiju Šinđang pod neke od najdužih lokdauna u zemlji, a mnogima od četiri miliona stanovnika Urumqija zabranjeno je napuštati svoje domove čak 100 dana. Grad je poslednja dva dana izvestio o oko 100 novih slučajeva dnevno.

U Šinšangu živi 10 miliona Ujgura. Organizacije za ljudska prava i zapadne vlade dugo su optuživale Peking za zlostavljanje većinom muslimanske etničke manjine, uključujući prisilni rad u logorima za interniranje. Kina oštro odbacuje takve tvrdnje.

Protesti u Urumqiju sledili su nakon požara u tamošnjoj visokoj zgradi u kom je u četvrtak poginulo 10 ljudi.

Vlasti su saopštile da su stanari zgrade uspeli sići u prizemlje, ali videosnimci napora ekipe hitne pomoći, podeljeni na kineskim društvenim mrežama, naveli su mnoge korisnike interneta da pretpostave da stanari nisu mogli pobeći na vreme jer je zgrada bila delimično zaključana.

Zvaničnici Urumqija iznenada su održali konferenciju za novinare u subotu rano ujutro, negirajući da su mere zbog kovida otežale beg i spasavanje i rekli da će se incident dodatno istražiti.

„Okrivite žrtvu“

Dali Jang, politikolog sa Univerziteta u Čikagu, rekao je da će takav stav „okrivi žrtvu“ još više razljutiti ljude i da će se „poverenje javnosti samo srozati“.

Korisnici kineske platforme Weibo incident su opisali kao tragediju koja je proizašla iz insistiranja Kine na politici nulte stope zaraze kovidom te da to može bilo kome dogoditi.

„Ne postoji li nešto o čemu možemo razmisliti kako bismo napravili neke promene“, stoji u eseju koji je u petak postao viralan na WeChatu, dovodeći u pitanje zvaničnu priču o požaru u stanu u Urumqiju.

Kina brani politiku nulte stope zaraze kovidom predsednika Sija Đinpinga kao nužnu kako bi se sprečilo preopterećenje zdravstvenog sistema.

Vlasti su odlučne u tome da je nastave uprkos sve većem protivljenju javnosti i sve težem udaru na drugu najveću svetsku ekonomiju.

Iako je Kina nedavno prilagodila svoje mere, skraćivanjem lokdaunaa i preduzimanjem drugih ciljanih koraka, to je u kombinaciji s porastom broja zaraženih izazvalo neizvesnost u velikim gradovima, uključujući Peking, gde su mnogi stanovnici zatvoreni kod kuće.

Kina je zabeležila 34.909 lokalnih slučajeva, što je nisko prema globalnim standardima, ali treći dnevni rekord zaredom, sa zarazom koja se proširila u brojnim gradovima, što je dovelo do opsežnih karantina i drugih ograničenja kretanja i poslovanja.

Šangaj, najmnogoljudniji kineski grad i finansijsko središte, u subotu je postrožio zahteve testiranja za ulazak u ustanove poput muzeja i biblioteka, zahtevajući da ljudi pokažu negativan test na kovid u roku od 48 sati, što je pad u odnosu na 72 sata ranije.

Komentari

Vaš komentar