Protest u Madridu: Desetine hiljada protiv zakona o amnestiji katalonskih separatista

Svet 26. maj 202417:31 0 komentara
Screenshot X@NoaptedeNoapte

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je u centru Madrida zbog zakona o amnestiji katalonskih separatista, koji treba da bude odobren 30. maja.

„Tražim da se povuče ova amnestija“, rekao je lider desnice Alberto Nunjes Feiho (Nunez Feijo), koji je organizovao protest na kojem učestvuje oko 20.000 ljudi, prema proceni policije.

Feiho je na skupu na kojem su bili bivši konzervativni premijeri Hoze Marija Asnar (Jose Maria Aznar) i Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) rekao da Španija nije na prodaju i dodao da je Španija pravna država u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom.

Okupljeni su pozvali na ostavku socijalističkog premijera Pedra Sančesa (Sanchez).

Pročitajte još:

Posle parlamentarnih izbora u julu 2023. godine, dve separatističke stranke u Kataloniji izborile su se za amnestiju za svoje aktiviste, umešane u neuspeli pokušaj secesije regiona 2017. godine. Cenu za to je bila njihova podrška socijalisti Sančesu da se vrati na vlast, što je on i prihvatio.

Španski Kongres sastaće se 30. maja da bi definitivno odobrio taj zakon o amnestij, koji je odobren 14. marta u prvom čitanju u parlamentu.

Ta amnestija bi mogla da bude od koristi bivšem separatističkom predsedniku vlade Katalonije Karlesu Pućdemonu (Carles Puigdemont) koji je posle neuspelog pokušaja secesije Katalonije, pobegao u Belgiju i tako izbegao krivično gonjenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!