Protest zdravstvenih radnika u Atini zbog nedostatka osoblja

Svet 21. okt 202115:36
Anadolija/Ayhan Mehmet

Stotine grčkih zdravstvenih radnika marširalo je u četvrtak kroz centar Atine u sklopu 24-satnog štrajka u znak protesta zbog nedostatka osoblja i obavezne vakcinacije protiv  koronavirusa.

Oko 500 osoba protestovalo je u centru glavnog grada, a prolazeći pored parlamenta prema zgradi Ministarstva zdravstva, uzvikivali su i slogane protiv politike aktuelne vlasti.

Povezane vesti

Sindikati koji predstavljaju lekare, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje protestuju zbog vladinih planova, za koje kažu, da pogoršavaju uslove rada, dovode do manjka osoblja čime su primorani na duže radno vreme.

Medicinski radnici takođe traže da budu uvršćeni na listu profesija koje primaju dodatnu naknadu za „težak i nezdrav“ rad.

Sindikati su se, takođe, usprotivili suspenziji nevakcinisanih zdravstvenih radnika, rekavši da to samo dovodi do još većeg nedostatka osoblja.

Suočena sa sve većim brojem infekcija, vlada je uvela niz kazni kako bi Grke motivisala da se vakcinišu protiv kovid-19.

Vakcinacija je postala obavezna za zdravstvene radnike i one koji rade u staračkim domovima.

Onima koji odbiju vakcinaciju preti suspenzija s posla. Nešto više od 60 posto grčke populacije od oko 11 miliona ljudi potpuno je vakcinisano protiv kovid-19.

Sindikati kažu da, iako podržavaju vakcinaciju, pojedini zaposleni treba da imaju pravo izbora.

Grčka je ovog leta zabeležila porast zaraze koronavirusom.

U sredu je u Grčkoj registrovano 3.279 novih slučajeva i 38 preminulih od posledica zaraze.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar