Protesti nastavljeni na iranskim ulicama, zvaničnici ponavljaju pretnje

Svet 10. nov 202212:22 komentara
REUTERS/Dilara Senkaya

Demonstranti su se vratili na ulice u Iranu, kako bi obeleželi 40 dana otkad su bezbednosne snage države ubile oko 100 osoba pokušavajući da uguše protest u pokrajini Sistan i Beludžistan, uprkos pretnji ministra obaveštajnih službi i šefa vojske da to ne čine.

Demonstracije, potaknute smrću 22-godišnje Mahse Amini, potresaju Iran već sedam nedelja.

Demonstracije su jedan od najvećih izazova s kojima su se verski lideri ove zemlje suočili otkako su revolucijom došli na vlast 1979. godine.Barem 300 demonstranata je ubijeno i 14.000 je uhapšeno otkako su protesti počeli, pokazuju podaci organizacije Aktivisti za ljudska prava u Iranu koja prati razračun vlasti sa učesnicima protesta.

Dok se demonstracije nastavljaju video snimcima iz Irana, uprkos naporima vlade da suzbije internet, pokazuju nemire u Teheranu i drugim gradovima u zemlji u oblacima suzavca dok se čuju povici „Smrt diktatoru“ iranskom vrhovnom vodji ;ajatolaha ;Ali Hameneija.

U medjuvremenu, iranski zvaničnici nastavljaju sa svojim pretnjama demonstrantima u Iranu i onim okupljenim širom sveta. Iranski ministar obaveštajnih službi Esmail Hatib je ponovio pretnje Saudijskoj Arabiji koju zajedno sa Britanijom, Izraelom i SAD okrivljuje za podsticanje nemira.

Prošle nedelje su američki zvaničnici rekli da je Saudijska Arabija podelila obaveštajne podatke sa SAD koji sugerišu da bi se Iran mogao spremati za neposredan napad na kraljevstvo. Iran je kasnije nazvao tu tvrdnju „neosnovanom“, iako se pretnje iz Teherana nastavljaju.