Protesti širom SAD zbog izmena zakona o abortusu, bačen suzavac sinoć u Feniksu

Svet 25. jun 202215:54 > 17:22 38 komentara
Joel Angel Juarez/USA TODAY NETWORK via REUTERS

Nakon odluke Vrhovnog suda SAD, kojim je preinačena 50 godina stara presuda o legalizaciji abortusa širom zemlje, održavaju se protesti u više američkih gradova.

Kako prenosi CNN, protesti su počeli u petak nekoliko sati nakon saopštavanja odluke Vrhovnog suda, a očekuje se da će biti nastavljeni i tokom oba dana vikenda.

Povezane vesti

Protesti zagovornika abortusa održani su u nekoliko gradova u SAD, a bilo je i manjih skupova onih koji podržavaju ovakvu sudsku odluku.

Po rečima organizatora, protesti protiv ukidanja prava na abortus biće tokom vikenda održani i u Nju Džersiju, Njujorku, kao i u saveznim državama Viskonsin, Ilinois, Teksas, Novi Meksiko i Kalifornija.

Pripadnici snaga bezbednosti upotrebili su suzavac u Feniksu u petak uveče, kako bi rasterali masu demonstranata koji su, po rečima portparola službe za javnu bezbednost Arizone Barta Grejvsa, „uporno lupali na staklena vrata zgrade državnog senata“.

Odluka Vrhovnog suda izvela je na ulice i ljude u prestonici Vašingtonu, gde su se nezadovoljni okupili ispred zgrade suda.

U Njujorku je održan protest u Vašington Skver parku, iako će po zakonima savezne države Njujork pravo na abortus ostati zaštićeno.

„Ovo je kao da vidite voz koji ide direktno u vas i na kraju vas udara. A boli još jače nego što ste mogli da zamislite“, rekla je Džulija Kaluta, jedna od učesnica protesta u Njujorku.

REUTERS/Caitlin Ochs
REUTERS/Caitlin Ochs
REUTERS/Evan Garcia
REUTERS/Sabrina Valle
Antranik Tavitian/USA TODAY NETWORK via REUTERS
REUTERS/Caitlin Ochs
REUTERS/Caitlin Ochs
REUTERS/Callaghan O'Hare
REUTERS/Jim Urquhart
Joel Angel Juarez/USA TODAY NETWORK via REUTERS

Sa druge strane, bilo je i manjih skupova onih koji podržavaju ukidanje prava na abortus, ali po rečima reportera CNN sa terena, nije bilo konfrontacija sa drugom stranom.